Starea de urgență pentru limitarea extinderii coronavirusului a închis deja de câteva zile – de la activități mici, până la companii mari. Pentru că viețile omenești sunt mai presus de orice, producători importanți din industrie și-au suspendat activitatea. În câteva zile, odată cu creșterea numărului de cazuri de infectare cu coronavirus în țară, groaza de recesiune economică a intrat atât în angajatori, cât și în angajați. Consecințele economice pe fondul restrângerii activității se simt deja și este o chestiune de timp scurt până când, pierderile preconizate se vor regăsi în cifre, pe hârtie. Și mai apoi în buzunare. Mii de angajați din firme sunt scoși în șomaj tehnic din companii puternice – adevărați stâlpi ai economiei.

Deja de mai multe zile, pe fondul estimărilor economice, Agenția de Ocupare a Forței de Muncă a fost luată cu asalt de angajatori și angajați care s-au interesat despre ce se va întâmpla în această perioadă de criză. Vorbim de șomaj tehnic, subiectul de urgență dezbătut de Guvern chiar la jumătatea săptămânii. Mulți patroni de firme din municipiu și județ, precum și salariați din diferite firme s-au adresat reprezentanților Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă, speriați de viitorul economiei care, ce-i drept în prezent este cam sumbru. Însă, deocamdată nu fuseseră adoptate măsurile de Guvern și nu se știa cum se va face plata șomajului tehnic. Nici acum lucrurile nu sunt clare. „Nu am avut încă legea adoptată pentru a-i putea lămuri, atât pe angajatori, cât și pe angajați. Ne-au contactat sau au venit personal deja mulți și patroni de firme și salariați ca să vadă cum se va plăti șomajul tehnic. Nu am știut încă ce să le spunem și îi asigurăm că îi vom ajuta de îndată ce există un act normativ în vigoare“, a susținut Mihaela Jude, inspector superior în cadrul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Arad.

Guvernul asigură plata

Joi, 19 martie, reprezentanții Guvernului au făcut anunțuri legate de măsurile adoptate în ședința de miercuri. Potrivit declarațiilor, Guvernul va asigura plata șomajului tehnic pentru angajații companiilor care își închid activitatea, însă nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. Premierul Ludovic Orban a explicat de ce a fost aleasă varianta plății șomajului tehnic pentru angajați, deși Guvernul a analizat și varianta de susținere a companiilor prin plata salariilor acestora.

S-a avut în analiză și o măsură activă de susținere a companiilor pentru plata salariilor angajaților, dar s-a luat hotărârea de a susține plata șomajului tehnic si din cauza contextului.

În cazul în care s-ar fi ales măsura de a susține plata salariului printr-o măsură activă din bugetul fondului de șomaj ar fi fost necesară obligația angajaților de a se prezenta la muncă.

Așadar s-a considerat că, pe fond de situații de urgență este mult mai folositoare măsura de a plăti șomajul tehnic, neobligându-i pe oameni să se ducă la serviciu. Practic s-a pus preț pe protejare prin evitarea contactelor.

Reprezentanții AJOFM urmează să vină cu clarificări de îndată ce sunt clare toate aspectele legislative.

Recomandările redacției