Soprana Angela Gheorghiu a transmis un mesaj după evenimentul de pe Arena Naţională în cinstea victoriei Simonei Halep
la Roland Garros, precizând că a refuzat titlul de cetăţean de onoare şi că a rămas dezamăgită să vadă că edilul continuă să se folosească de numele unor mari personalităţi.
„Sunt profund deziluziona­tă, stimată doamnă primar al orașului București, pentru că ați continuat să vă folosiți de numele unor mari personalități, oferindu-le cheia și cetă­țenia de onoare a Bucureș­- tiului. Având o carieră mondială din anul 1990 până astăzi, sunt și eu un exemplu pentru elită și intelectualii din România ce nu se lasă instrumentalizati de dumneavoastră; da, țîn să subliniez că am refuzat cheia și cetățenia de onoare a orașului București în septembrie 2017 cu ocazia concertului meu, oferit de că­tre primăria orașului București publicului din România. Am refuzat aceste onoruri și pe dată de 1 decembrie 2017, cu ocazia Zilei Naționale a României. V-am trimis chiar atunci, pe 1 decembrie 2017, un e-mail cu o scuză, crezând sincer că va urma să îmi oferiți aceste distincții doar pentru ceea ce reprezint în lumea artei internaționale și nu pentru a vă putea folosi de numele meu pentru imaginea politică a domniei voastre. Am simțit atunci că munca și notorietatea mea vor fi instrumentalizate de către dumneavoas­tră și de aceea am refuzat”, a scris, pe Facebook, Angela Gheor­ghiu, relatează Mediafax.
Soprana precizează că a aflat că, în aceeaşi zi de 1 decembrie, primarul general Gabriela Firea a oferit cheia şi cetăţenia de onoa­re a Bucureştiului acelor şase personalităţi româneşti, care au răs­- puns afirmativ, „ca la comandă”.
„Ce au simțit oare acele 6 personalități, care au fost invitate în aceeași zi, în dimineața zilei de 1 decembrie, pentru a fi onorate, pe fugă, în locul meu, în ciuda lungilor cariere ce le-au avut, nu știu. Mi-am dorit întotdeauna și încă îmi doresc că aceste onoruri primite din partea țării mele să îmi fie oferite numai și numai pentru munca mea și pentru dăruirea mea întru artă, pentru cariera ce am avut-o pe întreg mapamondul de 28 de ani. Există multe metode de a onora un artist. Invit pe toți politicienii români să se poarte cuviincios și să nu se mai servească niciodată pentru interesele lor mărunte politice de marile personalități din România ce obțîn mari succese și victorii! Nu este elegant ca un om politic să se servească în mod public de talentul, succesul și mai ales de muncă unei personalități artistice mondiale. Țîn foarte mult să va asigur că există și oameni care țin la demnitatea și la muncă lor, dând dovadă de o coloana vertebrală solidă și care sunt extremi de atenți la imaginea, asocierea și onorabili­tatea muncii lor. Recomand fiecărei personalități în România ca în viitor să cumpănească foarte bine înainte de a acceptă o astfel de recunoaștere”, îşi încheie mesajul Angela Gheorghiu.

Recomandările redacției