Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron vor semna, la 22 ianuarie, un nou tratat de cooperare şi integrare franco-germană, a informat Guvernul german, relatează site-ul EUObserver.com.

Tratatul va fi semnat în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Aachen, cel mai vestic oraş german.

Acesta va avea la bază Tratatul de la Elysee, semnat în 1963, care a avut „o contribuţie semnificativă la reconcilierea istorică între Germania şi Franţa”.

„Noul tratat va consolida şi mai mult relaţiile deja puternice între Germania şi Franţa, în special în zona politicii economice, politicii externe şi de securitate, politicii culturale şi educaţionale, politicii de cercetare şi tehnologie, politicii climatice şi de mediu şi cooperării între societăţile civile şi regiunile de frontieră”, se mai arată în comunicat. Tratatul se va semna în contextul uriaşelor frământări sociale din franţa, provocate de către mişcarea aşa ziselor “veste galbene”, preşedintele fiind principalul acuzat. El nu a reuşit să detensioneze situaţia, în ciuda concesiilor făcute prin renunţarea la implementarea măsurilor anunţate.

Recomandările redacției