Agenția Națională de Integritate (ANI), anunţă printr-un comunicat de presă că a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire de către Mircea Pop, fost director general în cadrul Companiei Na­ţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A., a infracțiunii de conflict de interese prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României.
Conform comunicatului ANI, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, Mircea Pop a semnat actul adiţional nr. 10/31.01.2013 prin care se extindea cu 29 luni contractul de consultanţă pentru fur­nizarea serviciilor de proiectare şi supervizare a lucrărilor de construire a Autostrăzii Arad-Timi­şoara-Lugoj şi a variantei de oco­lire Arad. De asemenea, actul adiţio­nal semnat de Mircea Pop stipula suplimentarea activităţii perso­nalului consultantului şi supli­men­­tarea valorii contractului cu 1.956.182,65 de euro, de la 10.227.694 de euro la 12.183.876,65 de euro (toate aceste sume fiind fără TVA), în condiţiile în care S.C. DP Consult S.A. (societate comercială în care Mircea Pop a fost acţionar majoritar), avea calitatea de subconsultant pentru Auto­strada Arad-Timişoara şi varianta de ocolire Arad.
Mircea Pop a fost acţionarul majoritar al S.C. DP Consult S.A. în perioada 25 martie 2011 – 14 iunie 2012, obţinând în anul 2012, în această calitate, venituri de 1.343.222 de lei încasate ca dividende.
Deşi la data de 14 iunie 2012 a cesionat acţiunile pe care le deţinea la S.C. DP Consult S.A., în perioada deţinerii funcţiei de director general în cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România acesta avea prin lege obligaţia de a nu participa la luarea unei decizii care să producă direct sau indirect un folos patrimonial pentru S.C. DP Consult S.A.
Ani precizează că „fapta func­ționarului public care, în exer­citarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură se pe­depsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică” (art. 301 din Codul Pe­nal).
Potrivit comunicatului, ANI l-a informat pe Mircea Pop despre declanşarea procedurii de evaluare a sa în această chestiune.
Privită prin prisma celor arătate de ANI în comunicat (sperăm că şi în documentul de sesizare a Procuraturii), legătura lui Mircea Pop cu actualitatea locală ară­deană ţine de bani buni, adică euro, şi mulţi, adică milioane, bani pe care nici nu i-a adus şi nici nu i-a luat, ci i-a dat, şi-i imposibil de crezut că i-a dat de pomană. Chiar dac-ar fi făcut o pomană faţă de fosta-i firmă (o colivă de vreo două milioane de euro), tot penală se cheamă că-i, întrucât banii publici, deci ai noştri, deci
şi-ai mei, nu-s de dat de pomană ci de făcut ceva trainic cu ei. Cât de trainic s-a făcut se vede-atât de bine încât, dacă s-ar face-o mică sforţare, puşcăriile s-ar burduşi cu constructori de drumuri şi de autostrăzi şi cu funcţionari ai statului – de la paznici până la secretari de stat şi miniştri şi de­putaţi şi senatori – adică toată crema naţiei ar intra la zdup. Următoarea sforţare-ar trebui să fie recuperarea integrală a pagubelor plus a penalităţilor de rigoare, în care caz datoriile României ar deveni atât de mici încât ne-ar apuca plânsul de-atâta râs. Cum însă nu s-a recuperat nici o centimă din tot ce s-a furat într-o veselie de douăzeci şi şase de ani încoace şi pedepsirea hoţilor prin suspendarea pedepsei a devenit refren la modă şi la ordinea zilei, mare lucru să nu se-ntâmple ca şi această izbucnire a ANI să rămâ­nă doar pocnetul asurzitor al unui cartuş orb, adică văduvit de glontele mântuitor.
Se-aude, procurori? Aradul speră, are aşteptări mari, că autostrăzile ni se surpă ca zidurile Mănăstirii Argeşului mai înainte de-ncastrarea Anei lui Manole-n structurile de rezistenţă, iar cei care au furat de-au stins se lăfăie-n purcoaie de bani, râzându-şi în bărbi de suferinţele noastre.
Se-aude, procurori? E vremea să vă faceţi treaba bine, ca să binemeritaţi de la Patrie şi de la Naţie.

Recomandările redacției