Raportul GRECO despre România lau­dă activitatea ANI şi consideră că aceas­tă instituţie trebuie să aibă şi mai multă putere decât până acum, pentru că, Vezi, Doamne, ar fi un instrument eficient de luptă împotriva corupţiei. Ce este şi cum este ANI s-a văzut ani la rând, în care această adevărată maşină de tocat banii de la buget, adică banii poporului, a fost folosită ca un ciomag împotriva adversarilor politici ai lui Băsescu, respectiv Iohannis. Ce face, de fapt, această ANI? Din când în când, emite comunicate în care arată că, în urmă cu cinci, şase, opt sau zece ani, nu ştiu ce primar, viceprimar sau consilier s-a aflat în stare de incompatibilitate. Evident că nu mai foloseşte nimănui, mai ales că mulţi dintre cei depistaţi în incompatibilitate nu mai sunt de mult pe funcţii. Se schimbă, însă, treaba, în cazul celor care sunt în continuare pe funcţii şi asigură ponderea partidelor lor în teritoriu. De regulă, înainte de alegerile locale şi parlamentare activitatea ANI înregistrează o creştere bruscă.
Primari care constituie baza partidului care trebuie sabotat sunt luaţi la puricat, se scotoceşte în urmă chiar şi cu 10 ani, cum am spus mai sus, pentru a le găsi ceva bube, în scopul de a fi scoşi din cursă la alegerile locale, pe care le-ar fi câştigat fără probleme. Eventual, se încearcă mai întâi convingerea lor să-şi părăsească partidele şi să candideze pentru „cine trebuie”, iar apoi, dacă refuză, se scoate dosarul cu fosta incompatibilitate din urmă cu 10 ani.
De fiecare dată când victimele ANI au scos în evidenţă această măgărie, apărătorii anticorupţiei au spus că ANI nu ţine cont de partidul căruia aparţine cel în cauză, că este imparţial şi cercetează pe toată lu­mea. Privit la suprafaţă, aşa ar părea, numai că adevărul este altul. Acei primari de la partidul care stăpâneşte ANI nu sunt cercetaţi în virtutea lipsei de integritate, ci chiar la comanda şefilor partidului jupân.
Cunosc chiar şi în judeţul Arad primari de cursă lungă pe care, la un momentdat şefii locali au vrut neapărat să-i schimbe, nu pentru că nu ar fi fost buni, ci pentru că acei şefi aveau interesul să pună pe alt­cineva. Iar pentru ca nu cumva acei primari să decidă că, dacă partidul nu mai vrea să-i pună pe listă, candidează şi câştigă pentru alt partid, este scoasă la iveală incompatibilitatea, pentru ca ei să nu mai poată candida pentru nimeni, nici măcar ca indepen­denţi.
Cam la fel se petrec lucrurile şi la alegerile parlamentare, la momentul po­trivit ANI face senzaţionala dezvăluire că nu ştiu care deputat sau senator, concomitent cu ocuparea demnităţii de parlamentar, a avut nu ştiu ce mică afacere.
Dacă ANI ar fi într-adevăr ceea ce pretinde şi pretind cei de la GRECO, ar trebui să se ocupe strict de cei sunt la putere acum, nu să scormonească cu asiduitate, la comandă politică, trecutul îndepărtat al nu ştiu cui.

Recomandările redacției