Când ajungi într-o localitate, sunt suficiente câteva priviri, pentru a-ți da seama cât de gospodar este un primar. În ceea ce privește comuna Cermei, am vizitat-o timp de câteva ore, cu prilejul „Întâlnirii cu fiii satului”, eveniment care a ajuns, anul acesta, la cea de a XIV-a ediție. De altfel, 2018, a fost un an încărcat de realizări pentru această comunitate, condusă de primarul Ioan Vesa, un primar cu multă ambiție și iubit de săteni, care are câteva mandate la activ.
Duminică a fost o zi caniculară, astfel încât „Întâlnirea cu fiii satului” a fost organizată la Căminul Cultural. Asta, în condițiile în care primarul Ioan Vesa a dorit să le ofere condiții cât mai bune participanților, iar aerul condiționat a fost un element esențial. În plus, cei prezenți au fost serviți cu mâncăruri alese, cu răcoritoare și cu o țuică bună, ca la Cermei.
Slujbă religioasă și depuneri de coroane
După terminarea slujbei religioase, care a avut loc la Biserica Ortodoxă, credincioșii și unele personalități invitate, ca deputatul Eusebiu Pistru, președintele ALDE Arad, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean, prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul Universității Aurel Vlaicu, împreună cu primarul Ioan Vesa s-au deplasat la cimitirul ortodox, unde au depus coroane și au ridicat un parastas în memoria părinților lui Vasile Goldiș, care sunt înmormântați acolo.
După depunerea de coroane și oficierea slujbei de către preotul paroh, publicul a fost îndemnat de primar și viceprimar să se îndrepte spre scenă, unde a avut loc deschiderea oficială a manifestării. „Vom avea un program bogat în folclor, muzică și dansuri, din diferite zone ale județului nostru și chiar mai de departe”, promitea edilul-șef. Aveam să constatăm că s-a ținut de cuvânt. „Acesta este un an aniversar. Pentru noi este o mare mândrie faptul că părinții marelui Vasile Goldiș, făuritorul Marii Uniri, sunt înmormântați la Cermei”,
le-a mai spus Vesa celor prezenți.
Momentul în care a fost declarată deschisă serbarea a fost urmat de invitarea pe scenă a oaspeților de onoare. Au venit astfel în fața publicului deputații prezenți, Eusebiu Pistru și Dorel Căprar, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad și prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul UAV. În continuare, prezentatoarea Ioana Luguzan a anunțat că urmează un program antrenant, cum are Cermeiul de obicei. Primii artiști care au urcat pe scenă au fost membrii ansamblului din Cermei, urmați de cei ai ansamblului din Șepreuș și ansamblul de la Apateu. Au mai evoluat: Ansamblul „Păstrătorii Tradiției” de la Șicula, artiștii venind însoțiți de primarul Duțu Căprar; Ansamblul Cetății Dezna; Ansamblul Doina Crișului din Ineu; Grupul Vocal „Ineuanii”; Formația Frații Șandru; soliștii Cornel Borza, Mirela Mănescu Felea, Florin Șandru și mulți alții, spectacolul încheindu-se cu un foc de artificii.

Recomandările redacției