Românii sunt înemnați să raporteze reacţiile adverse la medicamente în cadrul unei campanii derulate de Agenţia Naţională a Medicamentului.

Dacă anul trecut se atrăgea atenţia asupra faptului că şi medicamentele ce se dau fără prescripţie medicală pot avea efecte negative asupra sănătăţii, anul acesta campania are în vedere raportarea efectelor adverse la medicamentele administrate copiilor şi femeilor gravide. „Este esenţial să se înţeleagă că nu orice merge la adult se poate administra şi la copil. Este nevoie de atenţie foarte mare, trebuie citit prospectul şi medicilor li se atrage atenţia, prin intermediul campaniei, să se gândească foarte bine dacă medicamentul respectiv este adecvat pacientului, fie că e vorba de copil sau de o femeie gravidă”, a explicat Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al ANMDM.

Potrivit acesteia, este important ca riscurile asociate cu utilizarea medicamentelor să fie înţelese de către profesioniştii din domeniul sănătăţii şi ele să fie comunicate pacienţilor.  „Posibilele reacţii adverse pot varia de la dureri de cap sau stomac până la simptome asemănătoare gripei sau o oarecare stare de rău, iar raportarea acestora  poate veni în sprijinul autorităţilor de reglementare din domeniul medicamentului pentru monitorizarea utilizării în condiţii de siguranţă a medicamentelor aflate pe piaţă şi luarea de măsuri adecvate pentru prevenirea efectelor nocive”, spune Anca Crupariu.    Prea puţini sunt cei care le raportează, deşi instrumente există, aflate inclusiv la îndemâna pacienţilor. O situație este imposibil de realizat în present, însă numărul raportărilor a crescut de la câteva sute, la câteva mii, în ultimii ani.

Recomandările redacției