ANRE blochează ieftinirea energiei electrice

0
371

În disputa cu RCS & RDS, ANRE se apără cu argumente inexistente. Autoritatea a refuzat să permită RCS & RDS să distribuie energie electrică printr-o reţea proprie şi invocă inclusiv directive europene. Dar directivele europene susţin exact contrariul. RCS & RDS a anunţat că prin dezvoltarea unei reţele proprii de distribuţie ar putea oferi electricitate mai ieftină cu 25%.

Potrivit Digi24, ANRE blochează concurenţa pe piaţa distribuţiei de energie electrică și, implicit, șansa consumatorilor de a plăti prețuri mai mici. Autoritatea invocă legislaţia europeană: „Atribuțiile operatorilor de distribuție sunt prevăzute la art. 25 din Directivă, cu referire explicită la zona de activitate a acestora, iar din prevederile citate în antecedență rezultă în mod explicit că într-o anumită zonă, pentru o perioadă limitată de timp, statul desemnează un singur operator de distribuție. Prevederile directivei sunt transpuse în cadrul legislativ din România prin Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 cu modificările și completările ulterioare, precum și de reglementările subsecvente.

Nimic mai fals, spun jurnaliştii profit.ro. Ei au întrebat ANRE de ce nu ar fi legal ca doi operatori de distribuţie să fie prezenţi în aceeaşi zonă.

„Autoritatea încearcă să acrediteze ideea că legislaţia europeană ar impune existenţa unui singur operator de distribuţie într-o anumită zonă. Însă, la o lectură mai atentă a directivei europene invocate de ANRE, se constată că nu scrie nicăieri aşa ceva. Mai mult, într-un articol din directivă se spune limpede că statul poate desemna unul sau mai mulţi distribuitori de energie în funcţie de considerente de natură economică şi de echilibru”, spune Adrian Moşoianu, jurnalist Profit.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.