ANREContribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență a scăzut cu 20% de la 1 ianuarie, ajungând la 18,3 lei pe MWh, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit acestora, până în prezent, valoarea contribuției era de 23,1 lei pe MWh.

Contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență a fost introdusă la 1 aprilie 2011, este plătită de toți consumatorii de energie și este evidențiată separat pe factura de electricitate. Banii astfel obținuți sunt primiți drept bonus de către producătorii de energie în cogenerare (energie electrică și termică simultan) care au o eficiență de peste 70% a instalațiilor, pentru a stimula investițiile în modernizarea echipamentelor.

Pentru fiecare kWh consumat, un utilizator plătea până acum 0,0231 lei, iar, de la 1 ianuarie, același consumator plătește 0,0183 lei, fără TVA. Astfel, la un consum mediu lunar de 100 de kWh pe gospodărie, fiecare consumator plătește aproximativ 1,8 lei pe lună.

În luna aprilie, vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, declara că instituția pe care o reprezintă analizează dacă acordarea acestor bonusuri este justificată în funcție de costurile de producție ale fiecărei centrale.

„Vom analiza în ce situații este vorba de supracompensare, iar pentru acei producători bonusul va fi redus. Efectele vor putea fi resimțite de la 1 ianuarie 2014, iar factura finală ar putea să scadă”, a spus vicepreședintele ANRE.AGERPRES/

Recomandările redacției