ANSVSA anunţă închiderea primelor focare de pestă porcină

0
827
26963537 - big hog breeding pig farm

Primele focare de pestă por­cină africană, diagnosticate de la începutul lunii ianuarie în patru gospodării din comuna Micula, ju­deţul Satu Mare, au fost închi­se, anunţă ANSVSA.
De la confirmarea acestor focare de pestă porcină africană, autorităţile au intervenit pentru lichidarea focarelor şi prevenirea răspândirii virusului. „Un rol important în închiderea acestor focare l-au avut locuitorii din zonă, crescătorii de animale, care au înţeles să sprijine autorităţile în aplicarea acţiunilor necesare şi vor avea, în continuare, un rol important, prin respectarea măsurilor impuse, astfel încât boala să fie ţinută sub control. Actul oficial de stingere a bolii a fost semnat pe 13 august, şi înregistrat la Primăria din comuna Micula şi la DSVSA Satu Mare. Prin acest act se consemnează că în comuna respectivă nu mai există animale bolnave sau animale ţinute sub observaţie clinică pentru pestă por­cină africană, în urma realizării integrale a măsurilor de profilaxie şi combatere”, anun­ţă ANSVSA.
Absenţa virusului bolii a fost demonstrată de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, prin rezultatele de laborator negative, efectuate pe cele 1.780 de probe recoltate de la porcii din zona de protecţie şi din zona de supraveghere (pe o rază de 10 km).
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA judeţeană sau oricărei autorităţi locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnă­vire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.