Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni că aderarea la spaţiul Schengen nu a fost prima prioritate a României, dar că rămâne un obiectiv pentru care ţara noastră a îndeplinit condiţiile.

„Dacă discutăm despre acest Consiliu, punctele de convergenţă sunt acelea că noi suntem convinşi că România a îndeplinit şi nu de acum, ci de mai multă vreme tot ceea ce trebuia să îndeplinească în conformitatea cu aquis-ul pentru Schengen şi deci în conformitate cu condiţiile tratatului, nu condiţiile puse de noi, acest lucru trebuie să se discute şi merită o decizie şi o decizie favorabilă. De asemenea, sunt perfect solidar cu poziţia ministrului de Externe prin care dacă cineva doreşte să blocheze discutarea şi luarea acestei decizii trebuie să aducă nişte argumente şi aceste argumente este normal să fie cerute. România are dreptul să le ceară. Cât este aderarea la spaţiul Schengen de prioritară, despre asta putem să discutăm. Am mai spus. Din punctul nostru de vedere nu a fost niciodată prima prioritate a României, dar sigur că rămâne în continuare un obiectiv, pentru că dorim acest lucru, am cheltuit foarte mulţi bani în acest scop, am făcut nişte eforturi de toate felurile şi organizatorice, şi tehnice şi diplomatice şi este un scop care trebuie atins”, a spus Antonescu, înainte de şedinţa USL.

El a fost întrebat dacă ministrul de Interne, Radu Stroe, s-a pripit când a declarat că Germania a ratat ocazia să tacă.

„De ce nu ne-am pune problema că poate ministrul de Interne al Germaniei s-a pripit anunţând public o poziţie pe care era normal să o anunţe, pentru că este dreptul domniei sale să o facă, la Consiliu. Nu am nimic de comentat, poate doar că nu este vorba de întreaga Germanie ci de poziţia unui ministru şi sigur care angajează poziţia Guvernului federal”, a spus liderul PNL.

El a afirmat că nu are nimic să-i repoşeze ministrului de Interne, completând că declaraţiile oficialilor români au vor afecta decizia Consiliului JAI.

„Nimeni din Guvern nu a avut reacţii dure. A avut nişte reacţii mai ferme care sunt însă mai clar pe argumente. (…) Sunt convins că o decizie se ia pe argumente foarte clare în raport cu obiectul deciziei şi din acest punct de vedere nu o declaraţie sau alta pot să schimbe opţiunea unui guvern sau altul”, a comentat Antonescu.

Preşedintele PNL a mai precizat şi că declaraţia ministrului de Externe, Titus Corlăţean, privind Schengen nu poate fi considerată ca o recunoaştere a unui eventual eşec la Consiliul JAI.

„Eu cred că pentru noi este foarte important ca atâta vreme cât avem un Guvern, cât avem autorităţi să le cerem să ne apere interesele cu seriozitate, fermitate şi cu argumente, dacă mereu atunci când autorităţile noastre, că este vorba de ministrul de Externe, de ministrul de Interne vor adopta nişte poziţii ferme, verticale noi vom sări în capul lor considerând că în felul acesta ne supărăm partenerii, eu cred că asta nu este o atitudine normală şi eu cred că tocmai asta trebuie să cerem de la miniştri noştri să ne reprezinte cu fermitate interesele atunci când argumentele sunt de partea noastră”, a mai spus Crin Antonescu.

El a fost întrebat şi cum vede afirmaţiile şefului cancelariei prezidenţiale care a susţinut că ar fi o crimă ca aderarea României la spaţiul comunitar să fie amânată.

„Şeful cancelariei prezidenţiale, un om foarte cumpănit şi cu formaţie diplomatică pe vremuri, dă nişte semne speciale de nervozitate care mă surprind”, a conchis Antonescu.

 

Recomandările redacției