Poli Iași a făcut zilele acestea o propunere pe care a pus-o pe masa Federației Române de Fotbal ca în acest sezon de fotbal, atât echipele din Liga I, cât și cele din Liga a II-q, să termine într-un mod diferit față de cum ar trebui în acest moment, însă propunerea făcută a atras multe reacții din partea celor implicați în fenomen.
Dacă echipe din prima ligă care se află pe locurile retrogradabile sau de baraj, precum Dinamo, Iașiul sau Chindia, s-ar bucura ca nimeni să nu retrogradeze din Liga I, cei din Liga a II-a nu privesc cu ochi buni pro­punerea ca patru echipe să promoveze direct în loc de două.
Erik Lincar, a ironizat propunerea Iașiului și a spus că mai bine ar promova șase echipe, iar campionatul din România să fie cel mai fericit din lume. Antrenorul echipei Turris Oltul Turnu Măgurele, a doua clasată în acest moment în play-off-ul Ligii a II-a, poziția fiind direct promovabilă, a susținut că propunerea făcută Iași ar face ca fotbalul românesc să devină cel mai ușor din întreaga lume.
„De ce patru și nu șase? Știu că o să supăr multă lume acum, dar, din punctul meu de vedere, eu nu văd așa fotbalul. Și dacă tot ar promova patru și să nu retrogradeze nimeni de la Liga a II-a, eu propun să promoveze șase și campionatul din România să fie cel mai fericit din lume. Unde nimeni nu retro­- gradează și toată lumea promovează. Nimeni nu ar fi supărat și ar fi ceva fantastic. Cred că toată lumea și-ar dori să vină în România, nu? Să nu fie nimeni supărat”, a fost replica lui Erik Lincar la finalul meciului dintre Turris Oltul și Petrolul, încheiat la egalitate, scor 0-0, la Turnu Măgurele.
Antrenorul Petrolului, Costel Enache preferă să nu își dea cu părerea, dar spune că își va face „o cruce mare și frumoasă“, dacă ar promova în ligă
Petrolul se află într-o situație mult mai sensibilă în acest play-off, iar șansele echipei de promovare sunt mult mai mici în acest sezon. Costel Enache a spus că nu este treaba lui să își spună părerea despre astfel de subiecte, însă s-ar bucura dacă
s-ar lua o astfel de decizie. „Mulțumim lui Dumnezeu și facem o cruce mare și frumoasă”, a spus Costel Enache.
„Nu cred că noi, antrenorii, ar trebui să judecăm asta. Cred că ar fi bine ca noi să fim setați pe ceea ce avem de făcut. Cei care organizează competiția, conducătorii care simt exact ce se întâmplă ar fi mai capabili decât mine să spună lucrul ăsta. Aș fi subiectiv. Ce aș putea să zic, că nu? Categoric că da, dar toată lumea m-ar acuza că sunt subiectiv. Da, ar fi foarte bine dacă ar promova patru, s-ar face o ligă de 18 și am fi și noi mulțumiți. Dar nu ar fi onest din punct de vedere profesional. Datoria mea e să fac echipa să joace în așa fel încât să promovăm în Liga I, dacă această conjunctură ne ajută, mulțumim lui Dumnezeu și facem o cruce mare și frumoasă”, a fost părerea lui Enache la întrebarea unui reporter DigiSport la finalul meciului cu Turris.
Nici Dan Alexa, antrenorul Rapidului nu a dorit să comenteze acest subiect, însă și el se află pe punctul de a rata promovarea în ligă.
Propunerea trimisă către FRF de către Leonid Antohi este favorabilă pentru multe echipe. Antohi spune că absolut nimeni nu va avea de obiectat.
Planul făcut de către Comitetul Director al clubului din Copou a descris un sistem competițional diferit pe care l-a trimis Federației Române de Fotbal spre consultare. Leonid Antohi, președintele Comitetului Director, cel care a venit cu această idee, spune că Liga 1 cu 18 echipe din sezonul viitor ar fi soluția cea mai viabilă pentru momentul de față.
„Având în vedere frământările din această perioadă de pandemie ale tuturor echipelor din primele două eșaloane, cu fel de fel de propuneri de la conducători, antrenori, specialiști, suporteri, dar și amânarea unor meciuri, am propus Federației Române de Fotbal spre dezbatere o variantă de campionat cu 18 echipe pentru sezonul următor. Campionatul să se joace până la sfârșit, pentru a liniști Liga și televiziunile, iar în campionatul 2020-2021 Liga 1 să aibă 18 echipe, 14 existente deja plus patru din Liga a II-a. Nimeni, dar absolut nimeni nu va avea nimic de obiectat. Argumente pentru această propunere sunt multiple. Se mărește aria de selecție la nivel de experiență cu echipe de tradiție cum ar fi UTA, Petrolul, Rapid, Argeș etc. Fiecare echipă va promova cel puțin încă 20 de jucători sub 21 de ani. În acest fel se limitează completarea loturilor cu jucători second-hand din străinătate care aduc prejudicii loturilor naționale ale României. De asemenea, se deschide un culoar pentru prima dată spre echipele din marile orașe cu tradiție care s-au reorganizat din punct de vedere financiar și al infrastructurii. În plus, va crește și interesul Consiliilor Locale și Județene pentru finanțare. Deținătorii de drepturi TV vor avea numărul de meciuri necesar pe care îl invocă permanent. În noul sistem competițional cu 18 echipe vor retrograda ultimele două echipe, locurile 17 și 18, iar locul 16 va disputa un meci de baraj cu echipa de pe locul 3 din Liga a II-a”, a declarat, pentru Pro­Sport, Leonid Antohi.
 

Recomandările redacției