Antrenorul emerit de baschet, Imre Davidhazy, a încetat din viață la 74 de ani

0
331

Sportul arădean a pierdut unul dintre cei mai valoroși antrenori, șlefuitor de talente, din sportul cu mingea la coș. Născut în primăvara în care lua ființă și UTA, echipa fanion a orașului în care avea să trăiască o frumoasă viață, atât în plan profesional, cât și personal, Imre Istvan Davidhazy a încetat din viață la vârsta de 74 de ani.
Nea’ Imi s-a născut la Budapesta pe 17 mai 1945, s-a mutat apoi la Arad și a fost elev al Liceului nr. 3 din Arad, actualul Colegiu Csiky Gergely. A debutat ca jucător la Aurul Armata Brad, echipă aflată în Divizia A, continuând apoi la Universitatea Timișoara și Constructorul Arad. A devenit profesor de educație fizică și sport cu specializarea antrenor de baschet. În perioada 1969-2012 a fost antrenor la Școala Sportivă Arad și șef de catedră baschet, perioadă în care a participat la nenumărate turnee cu echipele de fete și băieți, luând de patru ori titlul național.
Antrenor al echipei feminine de senioare din Arad, Emerich Davidhazy nu a avut șansa de a se bucura pe deplin de un titlu național, deși a condus gruparea arădeană pe parcursul a două sezoane în care BC Arad, respectiv BC ICIM Arad cucerea aurul național. S-a întâmplat la primul titlu al Aradului, în 1994, când a fost schimbat cu Traian Constantinescu înaintea play-off-ului, dar și la aurul din 1999.
A compensat însă în baschetul masculin, unde alături de Dragan Petricevic și Adrian Budurean a format tripleta care a adus cele două titluri naționale pentru West Petrom, în 2001 și 2002. A fost, poate, perioada cea mai prolifică pentru sportul de pe Mureș din ultimele decenii, Polivalenta dovedindu-se neîncăpătoare pentru arădenii cuprinși de fenomenul „West Petrom”.
În 1992 a devenit antrenor al Echipei Naționale a Românieide baschet feminin, alături de Dinescu și Moraru, iar din 1999 până în 2000 antrenor al echipei naționale de juniori a României. În cariera sa a fost „principal” pe banca echipei ICIM Arad, dar şi la masculin, la West Petrom Arad. Pe parcursul carierei de antrenor, Imre Davidhazy a crescut și a promovat o serie de jucători și jucătoare care au evoluat sub „tricolor”, ca: Mihai Sinevici, Karoly Szabo, Milenco Manzat, Bianca Drăguş Urban, Monika Brosovszky Boriga, Diana Ciupe sau surorile Nițulescu. A avut rezultate internaționale marcante cu echipele din Arad.
În 2019, antrenorul emerit, Imre Davidhazy, a primit Titlul de Excelență în domeniul „Sport” din partea municipalității, pentru merite deosebite și pentru contribuția deosebită a acestuia la dezvoltarea municipiului Arad.
A fost căsătorit cu Maria Marietta și din dragostea lor s-au născut un fiu, Alexandru și fiica Henrietta Hedy. Cei doi i-au oferit trei nepoți, două gemene și un băiețel, care i-au făcut frumoase bătrânețile. „Dumnezeu să te aibă în lumina Lui, tati iubit! Odihnește-te în pace! Viața trebuie să se termine, dar dragostea nu! Dumnezeu să te odihnească în pace dragul nostru tată!”, e mesajul fiicei sale, la rândul ei fostă baschetbalistă la BC ICIM Arad, pe contul de Facebook.
La rândul său, Clubul FCC Baschet Arad și-a exprimat regretul şi profunda tristeţe pentru trecerea în nefiinţă a fostului antrenor al clubului și transmite sincere condoleanţe familiei îndurerate.
Cei care doresc să își ia rămas bun de la Nea’ Imi o pot face joi (ora 15.00.) la capela Cimiti­rului Pomenirea. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.