„Anul 2014 a fost benefic pentru comuna noastră“

0
403

IMG_3166 IMG_3169PRIMARsi vice BRAZII IMG_3172IMG_3165 IMG_3174 IMG_3177 Recent am făcut o deplasare în comuna Brazii. Deși era într-o zi liberă – pe care și-o luase pentru a tăia porcul, când a aflat că suntem în comuna sa, primarul Ioan Vesa a venit să ne întâlnească. Mai mult, ne-a acordat un interviu și mai apoi viceprimarul ne-a însoțit prin comună. Comuna are în componență șase sate: Brazii – sat de reședință, Buceava, Șoimuș, Iacobini, Mădrigești, Secaș.
– Pentru început vrem să ne spuneți cum încheiați anul 2014; nu înainte, însă, să vă mul­țumim pentru faptul că, deși sunteți în timpul dumneavoastră li­ber ați acceptat să stăm de vorbă.
– Eu am o colaborare foarte bună cu presa pentru că în felul acesta putem informa oamenii despre ce facem și înțeleg că trebuie să ne armonizăm programul în func­ție de situațiile apărute. Oricum un inteviu nu durează atât de mult. Revenind la întrebarea dumneavoastră trebuie să spun că pentru mine, ca primar, precum și pentru cetățenii comunei, anul acesta a fost un an bun: 2014 a fost an benefic pentru comuna noastră. Am reușit să închei anumite proiecte, în Secaș am realizat un parc cu băncuțe în centrul satului, unde am plantat peste 300 de trandafiri și alte specii care să înfrumusețeze spațiul. Va fi „oglinda“ satului, locul unde oamenii pot veni să se recreeze, să mai schimbe o vorbă; am făcut totodată și trotuare. A fost un proiect prin GAL pe Măsura 322, în valoare de 50.000 euro.
– Spuneați că aveți în lucru și o lucrare de infrastructură…
– Da, e adevărat. Am început modernizarea drumului DC 55A Buceava-Șoimuș cu bani de la Guvern printr-un proiect pe Programul Național de Dezvoltare Locală. Lucrarea e realizată în proporție de 50%, acum suntem cu cele două poduri finalizate pe acest drum, valoarea proiectului este de 750.000 lei; când am vorbit de modernizare m-am referit și la asfaltare care e parțial realizată și poduri și șanțuri. Tot în acest an am mai pietruit unele drumuri de acces, am curățat șan­țurile – cu beneficiarii Legii 416, și alte operații mai mărunte.
– Ce planuri aveți pentru anul 2015, ce proiecte?
– Avem câteva planuri, unele chiar demarate. Avem semnate contracte de finanțare, să se facă un teren de sport în satul Iacobini – este un proiect pe GAL prin Măsura 322, invetiția fiind de 50.000 euro. Tot pe GAL mai avem un drum agricol, prin Măsura 313 – deja proiectul e aprobat doar să semnăm contractul. Și aceasta e o investiție la drumul Brazii-Iacobini- Buceava, de 50.000 euro, o investiție foarte importantă pentru zona noastră. Mai avem și un proiect de asfaltare străzi în Secaș. Deci, la începutul anului viitor, când se poate lucra la asfaltare, vom asfalta strada principală din Brazii; și aici avem o investiție de 300.000 lei, aceasta va fi lucrarea prioritară. Investiția de la drumul DC 55A Buceava-Șoimuș va continua, lucrarea fiind prevăzută a se finaliza în 2015. Tot pe fonduri europene mai avem un proiect pe Măsura 313: Centru de Informare Turistică; aici mai avem de făcut doar achiziția publică, astfel ca până în anul viitor să fie terminată, fiind o investiție de 100.000 euro. Modernizarea străzilor în Secaș ajunge la suma de 1.200.000 lei. Deci cam acestea vor fi investițiile pe anul 2015 – deocamdată;  dacă le termin cu bine este suficient, zic eu.
– Cum așteptați Sărbă­to­rile de Iarnă?
– În primul rând ne vom   bucura de bucuria copiilor noștri, prin urmare îl vom „ajuta“ pe Moș Crăciun cu… darurile. Deci vom da cadouri la toți copiii: de la cei mai mici până la cei de clasa a VIII-a. Asta pentru că ei se știu bucura cel mai bine când primesc cadouri, mai ales acum de Crăciun, cum este tradiția. Apoi, nu de mult am aprins luminile la un brad mare din fața Primăriei: seara vin copiii să-l vadă și întreabă cum au fost puse luminile acolo. Bucuria deosebită a copiilor când îl văd a meritat tot efortul făcut.
Opiniile localnicilor
Așa cum facem de fiecare dată, și după discuția cu primarul Ioan Vesa am ieșit în comună și am intrat în vorbă cu unii localnici despre cum e gospodărită comuna. Am fost însoțiți de viceprimarul
Nicușor Vesa.
La Secaș am stat de vorbă cu Dorel Buda, Teodor Vesa și Gheorghe Florea care ne-au mărturisit că „se vede roada muncii primarului; ce-a făcut el într-un an, ceilalți nu au făcut în 12 ani. Dacă ați fi fost cu un an în urmă în Secaș ați fi putut vedea cum era și cum e acum…“ a spus unul din cei trei. „De multe ori venim de acasă și ne întâlnim în parc, să mai discutăm una-alta, că acum avem unde“ – ne spune altul.
La Șoimuș vorbim cu domnul Radu Costea, delegatul sătesc, care ne-a spus: „nu avem cuvinte să vă spunem cât ajunge acest drum, pe care am început asfaltarea, pentru noi. Eu nu vreau să-l laud pe primar dar puteți întreba și pe alții despre ce face primarul pentru noi“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.