Am avut parte de o zi frumoasă de primăvară atunci când am fost într-o documentare la primăria din Birchiș. Primăria este situată pe flancul drept peste Mureș, o așezare frumoasă și cu niște funcționari unul mai harnic decât altul în administrație.

De data aceasta, am avut o discuție și cu doamna Irina Dragoman, viceprimarul comunei. Chiar din începutul convorbirii noastre, doamna viceprimar ne-a împărtășit buna colaborare pe care o are cu edilul șef al comunei, domnul Ioan Guțu. Ne bucură să auzim și să vedem așa ceva.

Dar să intrăm în subiectul pentru care am venit.

Domnule primar Ioan Guțu, cum a fost anul 2021 pentru dumneavoastră?

– În ședința Consiliului Local din luna ianuarie a reieșit că obiectivele propuse prin buget pe anul 2021 au fost realizate în mare parte, cu excepția proiectului pentru iluminatul public stradal în Birchiș și Căpâlnaș. Proiectul în cauză a rămas a fi implementat în anul 2022 din bugetul local, pe lângă sumele de la Fondul de Mediu.

Vreau să precizez faptul că anul 2021 a fost încheiat cu un excedent de 1,3 milioane de lei, sumă care a fost repartizată pentru o serie de lucrări care se vor executa în acest an, 2022. Deci, pe această cale, vreau să vă spun că 2021 a fost un an bun pentru noi.

Ce ați luat în calcul să faceți în anul 2022?

– După cum ați observat, din anul 2021 am alocat o sumă destul de mare pentru anul acesta. Avem în vedere inițierea a trei capele mortuare, în satele Birchiș, Căpâlnaș și Ostrov. Avem în vedere împrejmuirea cimitirului din Dealu Făgetului, din satul Căpâlnaș, precum și cofinanțarea proiectului care urmează să fie implementat pentru reabilitarea iluminatului public stradal în localitățile Birchiș și Căpâlnaș.

În ceea ce privește asfaltările, intenționăm să le facem pe întreaga comună, pe unele străzi rămase neasfaltate. Aici am depus proiect pe programul Anghel Saligny, în valoare de peste patru milioane de lei.

Noi dispunem de gama de utilaje aferentă lucrărilor edilitare“

Având în vedere că avem utilajele necesare pentru a executa o mare parte de lucrări, în timp ce alții dau bani grei pentru așa ceva, noi le executăm: pietruire de drumuri, executări la șanțuri pluviale, curățări de pășune cu tocătoare, avem cu ce să facem transportul de piatră – deținem o vidanjă și multe, multe altele. Deci sunt lucrări pe care le facem noi.

Cum stați cu lucrările privind cadastrarea? Știu că în alte părți oamenii sunt puși pe drumuri, să nu spun că sunt batjocoriți. Dar aceasta a demonstrat incompetența administrațiilor în multe zone.

– La noi nu se pune problema. Până acum avem măsurători în peste 70% din suprafața de extravilan, dar sunt emise și rezolvate și extrase CF pentru proprietarii comunei. Eu dacă am văzut că nu a venit un cetățean, din anumite motive, căci acestea pot interveni în orice moment, nu am trecut peste persoana respectivă. Până la urmă și la mine va fi greu dacă procedez în acest mod defectuos. Așa că la mine nu se lucrează în halul acesta, în care mi-ați adresat întrebarea. Până la urma urmei, cei de la măsurători sunt la mâna noastră, dar trebuie să înțeleagă că toată lumea va trebui să aibă CF-uri noi.

Ce noi obiective se mai construiesc pe raza comunei, domnule primar?

– Acum știți și dumneavoastră, că a mai fost mediatizat, este vorba de Spitalul nou de Psihiatrie din Căpâlnaș. Finanțarea este prin PNDL și executată de către Consiliul Județean Arad. Este un obiectiv care se va da în folosință în acest an. Mai avem în vedere o mare investiție care se va face la noi în zonă. Suntem în negociere. Este vorba de panouri fotovoltaice. Noi le-am pune la dispoziție o suprafață de 100 de hectare din pășune.

Ar fi ceva dacă ați realiza așa ceva, domnule primar!

Nu le e rușine!

Iată pățania noastră cu câțiva cetățeni din Birchiș, cărora le-au fost eutanasiați porcii din cocini, în urma pestei porcine prezente în județul nostru. Ne spune un cetățean care se sprijinea într-un toiag, om de 80 de ani: „Eu de Crăciun nu am avut ce pune pe masă. Mi-au luat și ce am mai avut în frigider, lăsându-mă fără nicio bucată de carne. Așa s-a întâmplat cu noi, după cum vedem la televizor că fac rușii cu ucrainienii“.

Fără drept de veto, această execuție a fost făcută de DSV Arad, care nu ne-a mai despăgubit pentru truda depusă pentru aceste animale“, ne-au declarat alți cetățeni.

Doamne ferește de asemenea boală. Nu vor mai avea acces la noi la padocuri de animale. Vrei să-ți eutanasiezi porcul, îi faci analiza de laborator. Este pozitiv, îl eutanasiezi, însă numai după ce îl plătești pe țăran. Nu vă bateți joc de munca țăranului“, mai spune un cetățean.

Alt cetățean spunea: „Oare cei care ne-au omorât porcii ce au pus pe masa de Crăciun? Cu siguranță, caldaboși și preparate din carne de porc, în timp ce noi am mâncat must de poame. Să nu se gândească nimeni să despăgubească pe bieții țărani! Ne merităm soarta ca nație!“.

Recomandările redacției