centruŞi în acest an, sistemul medical ar urma să aibă parte de realizări în premieră. De la jumătatea anului trecut, administraţia a făcut demersuri pentru atragerea unei companii medicale care să deschidă un centru de radioterapie în Arad. Incidenţa cancerului în judeţul nostru şi de altfel la nivelul întregii ţări este covârşitor de mare astfel că, deschiderea acestui centru ar fi vitală pentru mii de oameni.
Deschiderea Secţiei de Cardiologie Intervenţională la Spitalul Judeţean, una dintre cele mai importante investiţii în sistemul medical arădean, inaugurată la finele anului trecut va fi urmată anul acesta de o nouă premieră în domeniu. Este vorba de un centru de radioterapie pentru afecţiunile oncologice, centru ce ar putea avea şi un sector destinat cercetării.
Rata deceselor cauzate de cancer a atins cote dramatice în Arad. Anul trecut, în  evidentele oncologice din judeţ figurau în jur 17.000 de bolnavi, iar Aradul ocupa primul loc din ţară în ceea ce priveste incidenţa bolilor de cancer. Sute de cazuri noi de cancer sunt descoperite însă anual.
În toamna anului trecut, o companie medicală s-a arătat interesată să investească într-un centru de radioterapie la Arad. Investiţia necesară, de care administraţia judeţeană nu ar dispune dintr-o lovitură – cu atât mai mult cu cât a investit pe proiecte peste cinci milioane de euro în Spitalul Judeţean – a fost estimată la circa opt milioane de euro.
Consiliul Judeţean a aprobat în toamnă concesionarea terenului pentru centrul de radioterapie. Este vorba de un teren de aproximativ 1.000 de metri pătraţi din spatele Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, pe care, o compania medicală privată urmează să deschidă centrul de radioterapie, din fonduri proprii. Practic, CJA a pus la dispoziţie terenul cu utilităţi doar companiei care ar urma să realizeze centrul.
Centre de radioterapie se află, în prezent, doar în București și în Cluj. Luni de zile au de aşteptat pacienţii pentru eliberarea unui loc în aceste centre, timp în care, speranţa de viaţă a acestora scade dramatic. Dacă Aradul ar avea un astfel de centru, arădenii nu ar mai trebui să apeleze la centrele de peste graniţă sau din ţară. Centrul ar urma să fie deschis anul acesta, concretizarea acestui proiect depinzând însă de o serie de etape birocratice şi nu numai.

Recomandările redacției