În noaptea dintre ani, Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului,  s-a aflat în mijlocul clerului şi credincioşilor prezenţi în număr mare la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad. Respectând hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat Slujba la trecerea dintre ani, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Inaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire la rugăciunile rostite în cadrul slujbei.
De asemenea, Chiriarhul a amin­tit faptul că în această zi, la Sfânta Patriarhie va fi proclamat noul An omagial al unităţii de credinţă şi de neam precum şi Anul comemorativ dedicat făuritorilor Marii Uniri din 1918, între aceştia fiind şi unele personalităţi arădene din acea vreme. La final, Înaltpreasfinţia Sa a împărtăşit credincioşilor toate bunele urări pentru Noul An.
Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală
În prima zi a Anului Nou civil, când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului şi pe Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Arad, în fruntea soborului preoţilor şi diaconilor slujitori. Din sobor au făcut parte Părintele Simion Mladin, eclesiarhul catedralei, Părintele Gheorghe Gogan, Părintele Mircea Cricovean, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector bisericesc, Arhid. Claudiu Condurache şi Arhid. Alexandru Tiulea.
Cuvântul de învăţătură al Înalt­preasfinţitului Părinte Timotei a fost pe baza stihului ,,Întru numele Domnului” (Col. 2; Luca 2), stih bisericesc folosit la începutul şi sfârşitul oricărui lucru bun, pe care aprofundându-l, mai ales la trecerea dintre ani, prin prisma trăirilor personale sau colective, socotim potrivită rugăciunea către Dumnezeu pentru vremea trecută şi de cerere pentru binecuvântarea necesară celei vii­toare, dorind ca aceasta să aducă împlinirea celor vrednice de dorit pentru ţară şi popor, pentru Bi­serică şi lume, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
Anul Nou la Mănăstirea Arad-Gai
Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, în biserica nouă a Mănăstirii Arad-Gai, înconjurat de un sobor de slujitori, în prezența obștii monahale de maici și a numeroși credincioși, veniți pentru a primi binecuvântarea Ierarhului la început de an calendaristic.
Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat însemnătatea sărbătorilor din această zi, adică Anul Nou civil, Tăierea împrejur cea după trup a Mântuitorului Hristos și pome­ni­rea Sfântului Vasile cel Mare.
Îndătinata recepţie de Anul Nou
În seara zilei, la reşedinţa eparhială a avut loc îndătinata recepţie, oferită de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei preoţilor şi credincioşilor din municipiul Arad de Anul Nou. Alături de Înaltpreasfinția Sa au fost și Preasfințitul Părinte Emilian Cri­șanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, părinții consilieri, stareții mănăstirilor Hodoș-Bodrog și Feredeu, angajații Centrului Eparhial. În numele preoţimii din municipiu şi al participanţilor la momentul festiv, părintele Gabriel Mariş, consilier social a rostit o frumoasă urare în stil tradiţio­nal pentru Chiriarh şi întreg Centrul Eparhial, la început de An Nou. Chiriarhul a răspuns acestor urări, împărtăşind tuturor celor prezenţi gândurile de Anul Nou, legate de munca celui din trecut cu obligaţiile pentru viitor. În mod deosebit, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat importanţa în acest an dedicată tematicii Anului omagial și comemorativ și contribuția arădenilor la înfăptuirea Marii Uniri.
Protos. Iustin Popovici

 

Recomandările redacției