caprar

Anul politic 2014  a fost unul spectaculos. Cu ruperi, cu noi alianţe, cu jurăminte de credinţă care au durat mai mult sau mai puţin decât o cana de apă aruncată în nisip. Dar toate au trecut şi acum este vremea să tragem linie, Unii fac bilanţuri, alţii vor să şteargă cu buretele. Depinde din ce perspectivă se privesc faptele. Asupra  a celor mai importante din anul trecut vom face o mică trecere în revistă.

Ruperea USL

Unul din evenimentele  politice ale anului este fără îndoială ruperea USL. Atunci , în luna februarie, chiar înainte de…marea schismă, deputatul PNL, Mihăiţă Calimente i-a  „mitraliat ” pe  social-democraţi.  În viziunea sa, întreaga bătălie pentru  numirea sau nenumirea lui Iohannis  era doar un pretext. ,, Totul este făcut pentru Gabi Oprea, ca el să preia Ministerul Administraţiei şi Internelor . De când este interimar a schimbat deja vreo zece directori din minister şi vreo opt şefi de inspectorate judeţene, şefi pe care i-a propus şi susţinut fostul ministru Stroe. Într-un fel se poate spune că acestea erau propunerile noastre. Este clar că nu faci aşa ceva dacă eşti doar interimar. Iar întreg jocul este ca Oprea să rămână titular la Interne. Ca sa-l citez pe Napoleon «Vinul este tras, aşa că nu rămâne decât să fie băut». Altfel spus totul a fost premeditat şi crearea USD şi jocul cu patru vicepremieri˝.  De altfel Calimente l-a luat în vizor pe Gabriel Oprea, cu ceva timp înainte, catalogându-l drept şef peste ,,izmene şi conserve˝. Era o aluzie la faptul că Revoluţia l-a prins pe acesta ofiţer de intendenţă. Parlamentarul arădean a mai pus pe tapet şi faptul că social-democraţii s-au înmulţit vizibil în ultimul timp( la începutul anului –n.n.), ei absorbind  o mulţime de parlamentari. Calimente a mai spus că „premierul Ponta putea rezolva de mult situaţia dacă ar fi dorit cu adevărat acest lucru.  Aşa că, din punctul meu de vedere,  zarurile au fost aruncate. Desigur, de către PSD. Eu zic că a fost cântecul de lebădă al acestei construcţii politice numită USL”. Asta era la finele lunii februarie. Şi cât adevăr a stat atunci în vorbele deputatului liberal. De altfel, tot acesta a mai spus atunci că mesajele de reconciliere ale premierului Ponta,  sunt „praf în ochii alegătorilor liberali”.  Altfel spus, la traducerea din germană a cuvântului Iohannis  cam iese Oprea… Dar asta era atunci în februarie. Între timp, s-a creat un pol de  dreapta foarte puternic cu candidatul neacceptat pentru fotoliul Internelor la alegerile prezidenţiale.  Care s-a dovedit a fi soluţia câştigătoare. Dar până acolo au fost,  mai întâi, europarlamentarele.

La europarlamentare deşi stânga a câştigat,  Aradul a rămas de dreapta

 

Alegerile europarlamentare s-au încheiat. La Arad a câştigat alianţaPSD-UNPR-PC, obţinând un scor de 26, 83%, PDL -24, 74%, PNL -12, 37%, UDMR 7, 7%, Mircea Diaconu 5,65%, PMP-4,23%, PRM 2,1%. Prezenţa la vot a fost de 29,78%, faţă de media naţională de 32,16%. La nivel naţional alianţa PSD-UNPR-PC a obţinut 37,4%, PNL-14,86%, PDL -12,23%, Mircea Diaconu 6, 92%, UDMR 6,5%, PMP -6,21%. Acestea au fost cifrele, au urmat după ele comentariile. La acel moment, Gheorghe Falcă, preşedintele  pe atunci al PDL Arad, a făcut o radiografie a alegerilor, pentru Parlamentul European, desfăşurate duminică, 25 mai 2014. „Ţin să mulţumesc în primul rând cetăţenilor, colegilor de partid, dar şi competitorilor pentru modul cum s-au desfăşurat aceste alegeri. A fost o campanie curată şi civilizată, aşa cum este normal să fie”, a declarat acesta. Liderul democrat-liberalilor arădeni a analizat rezultatul alegerilor pe toate cele trei paliere: cel european, cel naţional şi cel local, având câte o concluzie pentru fiecare dintre subiectele abordate.  Trecând într-un alt registru, primarul regretă că Aradul nu a dat nici un europarlamentar şi a punctat : „Din cauza politicienilor arădeni, Aradul nu are un europarlamentar. Eu am mai spus-o şi o spun, dacă eşti om politic responsabil trebuie să te gândeşti în primul rând la arădeni, mai apoi la interesele de moment ale partidului şi la persoanele cărora le eşti dator cu voturi”.  În privinţa rezultatelor de la Arad,  Gheorghe Falcă a punctat:  „Pot să spun că la Arad parteneriatul de dreapta a avut câştig de cauză în faţa stângii. PDL şi PMP au, împreună, peste 29%, în timp ce PSD cu PC şi cu UNPR au întrunit doar 27%. Dacă la aceste calcule adăugăm aportul în procente al PNL şi chiar al Forţei Civice, observăm că Aradul a rămas consecvent, adică de dreapta. În plus, în cadrul PDL, suntem printre primele filiale din ţară, împreună cu organizaţia judeţeană Alba, în timp ce, la Arad, Alianţa PSD-PC-UNPR, este din nou ultima, între filialele lor.” Tot în acest context în vederea alegerilor prezidenţiale , Gheorghe Falcă  era de părere că soluţia câştigătoare este unificarea dreptei. „Unificată, dreapta câştigă alegerile, dezbinată, lasă cale liberă stângii, care va câştiga în mod natural alegerile pentru Preşedinţie. De aceea este importantă unificarea dreptei”.  Asta spunea primarul Falcă în data de 26 mai 2014, a doua zi după europarlamentare.

Klaus Iohannis l-a „pulverizat” pe Victor  Ponta

Chiar şi cei mai optimişti dintre ACL-işti dădeau la Arad un scor în jur de 60% pentru Klaus Iohannis. Au greşit, pentru că la Arad s-a votat cu furie. Iar scorul final arată  că  Iohannis a luat în județul Arad 65, 95% din sufragii, adică 159.100 de voturi, în timp ce Victor Ponta a obținut doar 34,12%. Asta în cifre absolute înseamnă 82.398 de voturi. La urne s-au prezentat 241.496 de alegători, adică 61,5% dintre cetățenii cu drept de vot, foarte aproape de media națională de 62,04%. Un scor categoric, care a contribuit la cele 6.242.825 de voturi, reprezentând 54,5% din sufragii în timp ce Victor Ponta a luat doar 45, 5%, adică de 5.211.097 de voturi. O victorie absolut categorică, mult mai clară decât cele două ale lui Traian Băsescu. Normal şi la sediul noului PNL atmosfera era una de mare sărbătoare.  Doar în Arad votul a avut un scor de 66,9% pentru Iohannis. Gheorghe Falcă a punctat: Ieri am avut cea mai mare prezenţă la vot din ultimii 18 ani. Asta înseamnă că de la marea victorie din 1996 a opoziţiei democratice împotriva PDSR-ului continuator al PCR, nişte alegeri prezidenţiale nu au mai stârnit atâta conştiinţă civică. Este semnalul clar că românii s-au săturat de comunişti şi de cei care îşi doreau ca prin Victor Ponta să impună un regim discreţionar de putere în România. Privesc cu speranţă şi încredere momentul istoric de ieri, pentru că ne poate duce spre un «mâine»  aşa cum ne dorim, european, occidental. Democraţia românească a învins din nou, iar tinerii şi românii care muncesc în străinătate în special au dovedit că le pasă de cum este construit viitorul în ţara noastră”.  Dacă în Arad  s-au concentrat actorii de prim rang, în judeţ s-a „luptat la baionetă” Om cu om, vot cu vot.. Aşadar s-a încheiat. Acum, avem un nou preşedinte, într-o formulă absout inedită pentru România.

Percepţii şi perspective

Dar cum au perceput unii dintre exponenţii celor două mari forţe politice? Deputatul PNL, Mihăiţă Calimente a punctat: „Pot spune că a fost un an 2014 foarte complicat, care până la urmă s-a terminat foarte bine pentru noi liberalii, căci am dat președintele. În ceea ce privește anul 2015 cred că va fi unul al consolidării pentru noi. Pe de altă parte, eu nu îi dau Guvernului Ponta mai mult de 100 de zile. De aceea trebuie să fim pregătiți și pentru acest pas. Iar eu cred că suntem“.

Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad a spus: „ Pentru noi, ca organizaţie judeţeană anul 2014 a fost unul foarte bun. Am obţinut cele mai multe voturi din istoria PSD la Arad. Iar acest lucru spune ceva mai ales despre ce aşteaptă oamenii pe viitor de la noi ”

Acum, dând timpul înapoi, probabil că premierul Ponta  l-ar fi numit pe Iohannis de zece ori  ministru de Interne, dacă ştia ce avea să se întâmple… Dar, după război mulţi viteji se arată. Așadar, anul în care tocmai am intrat , deși nu este unul electoral s-ar putea să fie foarte agitat din punct de vedere politic.

Recomandările redacției