În cursul zilei de miercuri, a fost prezentat raportul de activitate pentru anul 2015 al procurorilor de la toate parchetele din judeţ. Nu mai puţin de 909 de inculpaţi au fost trimişi în judecată, dintre care 92 au fost arestaţi preventiv. În 24.02.2016, la ora 11.00, a avut loc şedinţa  de evaluare a activităţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad şi a unităţilor din subordine, în sala de conferinţă a Hotelului Continental din municipiul Arad. La eveniment au participat, din partea Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia procurori, procurorii Gheorghe Muscalu şi Bogdan Gabor, iar din partea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara procuror general Ion Braşoveanu, procuror general adjunct Violeta Filip şi procuror  general adjunct Marius Neculcea.

Rezultatele obţinute în cursul anului 2015 au confirmat evoluţia pozitivă a activităţii desfăşurate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad şi de parchetele subordonate, evidenţiind, totodată, capacitatea acestora de a-şi asuma şi îndeplini proiecte, priorităţi şi strategii, aspecte reflectate şi în principalii indicatori statistici (după caz şi în dinamica principalilor indicatori statistici).

Volumul de activitate, centralizat, al procurorilor de la toate parchetele din judeţ se traduce printr-un total al cauzelor penale soluţionate de 11562, din care 804 trimiteri în judecată. Nu mai puţin de 909 de inculpaţi au fost trimişi în judecată, dintre care 92 arestaţi. Faţă de 641 suspecţi s-a dispus renunţarea la urmărirea penală. Minorii trimişi în judecată au fost în număr de 36, dintre care 5 arestaţi.  Totalul contestaţiilor, apelurilor şi recursurilor penale declarate este de 176, dintre care 167 au fost soluţionate – 120 admise şi 47 respinse. Totalul contestaţii, apeluri şi recursuri civile declarate este una singură, cele soluţionate fiind două, ambele admise. Numărul participărilor în şedinţe de judecată este 9551, dintre care penale 8413, şi civile 1138. Numărul cauzelor judecate cu participarea procurorului  este 5814, dintre care 5124 penale şi 690 civile. Numărul hotărârilor judecătoreşti verificate este de 4005, dintre care 3255 penale şi 755 civile.

Activitatea Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad

În ceea ce priveşte volumul de activitate al procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, totalul cauzelor penale soluţionate este 825, dintre care 84 au fost trimiteri în judecată. Inculpaţii trimişi în judecată au fost nu mai puţin de 146, dintre care 20 arestaţi. Suspecţii faţă de care s-a dispus renunţarea la urmărirea penală sunt 132. Un minor a fost trimis în judecată, dar nu a fost arestat. Totalul contestaţiilor, apelurilor şi recursurilor penale declarate este 26, dintre care 23 soluţionate, 18 fiind admise şi 5 respinse. Totalul contestaţiilor, apelurilor şi recursurilor civile declarate se traduce printr-o singură cauză soluţionată şi admisă. Numărul participării în şedinţe de judecată este de 2427, dintre care 1627 penale şi 800 civile. Numărul cauzelor judecate cu participarea procurorului este 1855, dintre care 1345 penale şi 510 civile. Numărul hotărârilor judecătoreşti verificate este 834, dintre care 494 penale şi 344 civile.

Indicele de restituiri – procentajul cauzelor restituite în anul 2015 din totalul cauzelor soluţionate prin rechizitoriu în aceeaşi perioadă -, totalizat pe toate unităţile de parchet de pe lângă judecătoriile din judeţul Arad este 0,13% (1 din 752). La nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad este 0% (0 din 80).

Indicele de achitări definitive – procentul de achitaţi definitiv în anul 2015 din numărul total al inculpaţilor trimişi în judecată în aceeaşi perioadă- , totalizat pe toate unităţile de parchet de pe lângă judecătoriile din judeţul Arad, este 1,21% (11 din 909). La nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad este 2,73% (4 din 146).

Priorităţile Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad şi a tuturor unităţilor din judeţul Arad, circumscrise celor asumate de Ministerul Public, vor rămâne, şi în anul 2016: celeritatea anchetelor penale şi menţinerea fermităţii, evidenţiată prin numărul de rechizitorii şi de inculpaţi trimişi în judecată; consolidarea strategiei anticorupţie, continuarea eforturilor de combatere a infracţiunilor de corupţie şi implementarea strategiei locale de reprimare a acestui fenomen; creşterea eficienţei în combaterea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani şi contrabandă, accentuarea activităţii de recuperare a prejudiciilor cauzate prin atare infracţiuni; creşterea eficienţei în combaterea infracţiunilor de violenţă, cu precădere a celor îndreptate împotriva vieţii persoanei şi a celor care perturbă echilibrul social şi ordinea comunitară.

Recomandările redacției