Cunoscutul om de afaceri Ovidiu Palcu, patronul Inteco Holding, una dintre cele mai apre­- ciate societăți din județ, susține că lipsa fondurilor cu care s-au confruntat autoritățile locale și-a pus amprenta și pe activitatea firmei, în sensul în care lucrările nu au mai fost la fel de multe ca anii trecuți. „Anul 2017 nu a fost un an ușor, din cauză că au fost puține lucrări. Acest lucru se datorează faptului că nu sunt bani pentru drumuri. Când ai bani poți face multe investiții… Dar trebuie spus că lucrările pe care le-am avut și le avem, le-am tratat și le tratăm cu maximă seriozitate, începând de la patron și până la ultimul muncitor de pe șantier”, a declarat Ovidiu Palcu. De altfel, pe lângă mâna de lucru calificată, Inteco Holding dispune și de toată gama de utilaje necesare pentru realizarea unor lucrări de calitate. „De pe niciun șantier nu ne-au lipsit utilajele, care sunt foarte importante într-un domeniu de activitate cum este domeniul nostru. Avem toată gama de utilaje, pentru că fără tehnică nu poți face aproape nimic. În plus avem și specialiștii care să le exploateze așa cum se cere”, a continuat omul de afaceri.
Lucrări prevăzute în 2018
În ceea ce privește planurile pentru anul acesta, Ovidiu Palcu vorbește despre lucrările din Ucraina și despre cele din județul Arad. „Trebuie să continuăm lucrările pe care le-am început în Ucraina, unde facem toată gama de lucrări care ține de modernizarea unui drum. În țară, trebuie să terminăm adăpostul pentru animale de la Sintea Mare, aducțiunea de apă de la Chisindia, străzile din Ineu, străzile din Buteni (aici fiind cuprinse nu numai drumurile din centrul de comună, ci și din satele aparținătoare), la fel și la Bârzava”, a mai spus Ovidiu Palcu.
Utilajele de deszăpezire sunt pe poziții
Deși zăpada nu și-a făcut prea tare simțită prezența în județul Arad, utilajele de deszăpezire sunt tot timpul pe poziții.
„Nu ne putem plânge că am avut până acum iarnă grea. Dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să fim pregătiți să o întâmpinăm în orice moment, având în vedere că avem un contract cu Consiliul Județean Arad în ceea ce privește deszăpezirea. Aș vrea să precizez că am renunțat la câteva contracte cu tracărele (n.r. – mașini) și încărcătoarele frontale, deoa­- rece în contractul cu CJA se preciza că trebuie să le punem la dispoziție 30 de autospeciale și 21 încărcătoare frontale”, susține Cosmin Gligor, directorul executiv al Inteco Holding.
Chiar ieri a nins în estul judeţului şi cei de la C.J. Arad au solicitat 15 utilaje. Specialiştii de la Inteco ar fi dorit ca toate utilajele să fie prezente în „zona fierbinte“, conform contractului, pentru a interveni cât mai eficient. Dar dacă asta a fost comanda…
Forța de muncă,
îmbătrânită
În ceea ce privește forța de muncă, reprezentanții Inteco Holding susțin că nu se pot plânge pentru moment, dar se așteaptă ca peste câțiva ani să apară problemele… „Avem oameni calificați care lucrează pe utilajele grele, dulgheri, fierari și așa mai departe. Nu ne putem plânge la acest capitol, dar probleme vor fi peste câțiva ani, pentru că nu mai există școli profesionale, iar forța de muncă este îmbătrânită. Au dispărut din păcate școlile profesionale pentru utilaje grele, dar și de altă natură, nu mai este nimeni interesat să înfi­ințeze asemenea școli. Tinerii termină acum liceul, dacă îl termină și merg la muncă în străinătate sau așteaptă ajutorul social”, a mai spus Cosmin Gligor.
În încheiere, acesta a ținut să precizeze că firma este gata să preia noi lucrări, având în vedere că dispune atât de forța de muncă necesară, cât și de utilaje moderne, însă lipsa fondurilor cu care se confruntă ordonatorii de credite ar putea fi o problemă. „Problema este că nu sunt bani și atunci cu ce să faci lucrările? Mulți ar mai vrea să mai facă câte ceva, dar se lovesc de capitolul buget”, a încheiat directorul.

Recomandările redacției