Situat la 4 km de centrul municipiului Arad, Aeroportul Internațional Arad este poarta de intrare sau ieșire din țară a arădenilor și nu numai. Aeroportul se bucură de o bună poziționare strategică, aflându-se în apropierea frontierei cu Ungaria, la 50 de km de punctul rutier – vama Nădlac și la 20 de km de Curtici – cel mai mare punct vamal pe căi ferate.

Destinat transportului de pasageri și marfă în trafic intern și internațional, aeroportul deservește nu doar județul Arad, cu o populație de 409.000 de locuitori, ci întreaga regiune de vest a țării.

Reamintim că în aprilie 2016 aici a fost inaugurat noul terminal – T2, destinat plecărilor. Acesta a fost proiectat si construit pentru a deveni un hub important pentru zona de vest a țării. Noul terminal are capacitatea de a deservi un număr de 500 pasageri pe oră. Serviciile oferite sunt de înaltă calitate întrucât confortul și comoditatea celor care călătoresc sunt considerate interese centrale pentru Aeroportul Internațional Arad.

Conform studiilor făcute de Eurostat, anul trecut aeroportul arădean a înregistrat un trafic în creștere alături de alte trei aeroporturi din țară. Așadar aeroporturile din Arad,  Bacău, Bucureşti-Băneasa,şi Oradea sunt singurele din ţară care au înregistrat creşteri faţă de 2019. Conform statisticilor pe Aeroportul din Bacău, traficul a crescut cu 29,5%, pe Bucureşti-Băneasa cu 13,4%, pe Arad cu 8,9% şi pe Oradea cu 5,4%.

Conform reprezentanților Aeroportului Arad, în cursul anului 2021 pe Aeroportul Arad au fost operate un număr de total de 1.860 zboruri. Din care  un număr de 174 au fost zboruri cu pasageri,  45 chartere cu destinația Antalya și 1.095 au fost zboruri de aviație generală (aeroclub, școală, private),  470 zboruri elicopter SMURD și 121 zboruri cargo.

Destinația preferată a celor care au plecat de pe Aeroportul Arad, în anul 2021, a fost Antalya, Turcia.

De asemenea de pe aeroportul arădean s-au îmbarcat în anul 2021 un număr de 5.892 persoane.

Se vorbea, în anul care a trecut, despre introducerea unor curse  spre Italia. Cu toate aceste cursele  Arad-Forli și Arad –Perugia au fost amânate la momentul respectiv.  Am vrut să aflăm care este situația acestora și dacă se vor relua în acest an.

,,Începând cu luna aprilie a anului 2021, compania aeriană Lumiwings a anunțat operarea de curse ariene de pe Aeroportul Arad cu destinația Fiorli și Perugia, Italia. În contextul pandemiei SARS COV –2,  operatorul a decis amânarea începerii operării celor două curse pentru luna iunie 2021, punând în vânzare și bilete, pentru ca ulterior operatorul aerian să decidă o nouă amânare a operării acestor curse pe perioadă nederminată”, ne precizează reprezentanții instituției.

Tot de la reprezentanții aeroportului  aflăm că  în anul 2022 vor fi operate curse în regim charter către Hurgada, Egipt și Antalya, Turcia.

Recomandările redacției