Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunile finale ale Ghidurilor solicitantului pentru finanțarea investițiilor agricole din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), respectiv pentru instalarea tinerilor fermieri (submasura 6.1) și pentru dezvoltarea fermelor mici (submasura 6.3).
Versiunile finale ale ghidurilor solicitantului pentru tinerii fermieri și pentru fermele mici sunt la dispoziția celor interesați pe site-ul AFIR, ca aceștia să își poată pregăti documentațiile necesare pentru solicitare. Sesiunile de depunere a proiectelor vor fi lansate în cel mai scurt timp, potrivit calendarului stabilit în urma consultarii Comitetului de Monitorizare pentru PNDR.
Potrivit Regulamentului de organizare și funcționare a procesului de selecție și a procesului de verificare a contestațiilor pentru proiectele aferente măsurilor din cadrul PNDR 2020, sesiunea de primire a proiectelor se deschide după cel puțin sapte 7 zile de la data publicării versiunilor finale ale Ghidurilor solicitantului, pe pagina oficială a AFIR.
Finanțarea aferentă sM 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” este 100% nerambursabilă și este în valoare de maxim 50.000 euro. Se acordă sub formă de primă în două tranșe. Mai precis, este de 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare și 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de fi­nanțare.
Pentru sM 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, sprijinul financiar este 100% nerambursabil, în valoare de 15.000 euro si se alocă în doua tranșe: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare și 25% din cuantumul sprijinului. Ghidurile sunt publicate de curând, pe pagina oficială de internet a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – www.afir.info, la sectiunea Investitii PNDR. Acestea sunt valabile pentru sesiunea de primire a cererilor de finanțare din 2018.

Recomandările redacției