imobiliare

Apartamentele arădenilor se vând tot mai ieftin

Piaţa imobiliară nu mai este ce a fost înainte de criză. Toată lumea vorbeşte de ani buni de acest lucru, însă pentru cei care vor să-şi vândă casa sau pentru cei care doresc să cumpere una este interesant de ştiut că între 2013 şi 2014 apartamentele din Arad s-au ieftinit cel mai mult în comparaţie cu cele aflate în alte oraşe din ţară. Conform www.imobiliare.ro, în toamnă,  un metru pătrat de locuinţă vândut în Arad costa în medie 486 de euro, cu 6,7% mai puțin decât în perioada similară din 2013. De menţionat că față de toamna lui 2008, când metru pătrat se vindea cu 742 euro, a avut loc o scădere dramatică, de 35%. Potrivit aceluiaşi site, pe locul al doilea în clasament s-a aflat Bacăul, cu o scădere de 4,3% , de la 624 de euro la 597 de euro. De asemenea, la Sibiu, prețurile apartamentelor care au ajuns pe piaţă au scăzut cu 3,7%, de la 724 de euro pe metru pătrat, la 697 de euro.

Specialiştii susţin că această scădere se datorează puterii de cumpărare destul de scăzute a românilor şi faptului că aceştia se gândesc de două ori înainte de a lua un credit bancar, în condiţiile în care restanţele la bănci au explodat în ultimii ani. Astfel, dacă cererea este scăzută, proprietarii sunt nevoiţi să mai lase din preţ.

Cumpărătorii aşteaptă a doua sau a treia licitaţie

De altfel, scăderea pieţii se vede şi la licitaţiile organizate de Finanţe sau diferite bănci, care scot la vânzare casele şi apartamentele rău-platnicilor. În cazul unor bănci care au de recuperat sume mari de la datornici trec ani buni de la demararea procedurii de executare silită până ce găsesc un cumpărător pentru imobilele scoase la licitaţie.

Trebuie spus că şi  Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Arad a devenit, de-a lungul timpului, o agenţie imobiliară de lux. Zeci de mii de contribuabili rău-platnici sunt executaţi silit an de an, mulţi dintre ei trezindu-se că li se scot la licitaţie casa, terenurile sau halele pe care le deţin. În ceea ce priveşte preţurile, trebuie spus că acestea scad la a doua şi la a treia licitaţie. Astfel, dacă un bun scos la vânzare nu se vinde la prima licitaţie, la a doua preţul va scădea cu 25%, iar la a treia cu 50%. Pentru arădenii dornici să îşi cumpere o proprietate la preţuri avantajoase, AJFP are o gamă variată de oferte. „Marea majoritate a contribuabililor îşi plătesc voluntar obligaţiile bugetare, dar sunt şi contribuabili care mai au nevoie de «impulsuri», constând în somaţii, popriri bancare sau la terţi şi mergând până la  valorificarea bunurilor sechestrate sau indisponibilizate. Anul acesta, până în luna noiembrie, au fost puse 446 de sechestre pe bunuri mobile şi imobile, sumele încasate în urma acestor proceduri fiind de  536.935 lei”, a declarat Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al AJFP Arad. În cazul licitaţiilor, imobilele sunt valorificate de obicei la cea de a doua sau cea de a treia licitaţie, când preţul de pornire este mai scăzut.

Cumpărătorii trebuie să respecte însă anumite condiţii. Potrivit procedurilor, „cei interesaţi în cumpărarea bunurilor sunt invitaţi să se prezinte la termenul de vânzare la locul fixat în acest scop şi până la acest termen să prezinte oferte de cumpărare. De asemenea ofertanţii sunt obligaţi să depună în cazul vânzării la licitaţie cu cel puţin o zi înainte de data licitaţiei, o taxă de participare ori o scrisoare de garanţie bancară, reprezentând 10% din preţul de pornire al licitaţiei în contul deschis la Trezoreria […] precum şi să prezinte dovada emisă de organele fiscale (inclusiv primărie) că nu au obligaţii fiscale restante”.

Recomandările redacției