Adrian Nogea APDRPÎn ultimii ani fondurile europene au început să fie tot mai accesate și de către investitorii români pentru a-și dezvolta afacerea. În plus, investitorii din mediul rural au primit un ajutor substanțial și constant prin Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit – pe scurt APDRP. Investitorii arădeni nu au făcut excepție de la acest trend, la Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (OJPDRP) Arad fiind depuse un număr mare proiecte, foarte multe fiind și… câștigătoare, adică semnate contracte de finanțare.

Despre aceste aspecte și despre recenta reorganizare a Agenției am purtat un scurt dialog cu economistul Adrian Călin Nogea, directorul Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (OJPDRP) Arad, agenție devenită între timp Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – pe scurt AFIR.

–         Știm că în prima decadă a acestei luni s-a organizat prezentarea a 10 proiecte de succes din Arad. Cum a decurs această prezentare, domnule director?

–         Este adevărat, în perioada 8-11 iulie, sub sigla EURO-AGRICULTURA a avut loc prezentarea a 10 proiecte de succes din județul Arad, finanțate cu fonduri europene din PNDR, acoperind o paletă diversificată de activități legate de procesare și depozitare cereale, creștere păsări, înființare de plantații pomicole, construire de pensiuni, realizare de produse de panificație și patiserie, prelucrarea lemnului, dotare cabinete medicale, amenajare drumuri agricole și modernizare străzi, realizare cămin de bătrâni și dotare activități edilitar-gospodărești. La această acțiune au participat potențiali beneficiari, reprezentanți ai asociațiilor profesionale și ai grupurilor de producători, autorități publice locale, consultanți, multiplicatori de informații, presă locală și centrală, acoperind un număr de 14 localități. Cu această ocazie, pe lângă prezentarea proiectelor de succes s-a discutat și despre PNDR 2014-2020, realizându-se un dialog direct cu potențiali beneficiari ai fondurilor și cu oficialități în urma căruia s-a realizat o mai bună, corectă și… concretă înțelegere a mecanismului de accesare a fondurilor europene.

–         În ce locații s-au desfășurat vizitele?

–         Din multitudinea de de proiecte depuse la OJPDRP Arad ne-a fost greu să alegem cele mai bune 10 proiecte, întrucât la noi toate proiectele trebuie să fie de succes. Nu se pot accesa fonduri europene pentru proiecte care nu sunt viabile și care nu au o finalitate economică și un impact social ridicat. De aceea ne bucurăm că vizitatorii au putut aprecia proiectele de la Horia ori Bocsig – care includ înființarea unor plantații pomicole, cu sistem antigrindină, utilaje specifice, construirea de hale de procesare și ambalare fructe. S-a văzut și proiectul de dotare a cabinetului medical uman de la Târnova dar și proiectul integrat de la Șagu – cuprinzând modernizare străzi, cămin de bătrâni, camin cultural, dotări edilitari-gospodărești care rezolvă multiple nevoi, a cărui valoare decontată a fost în jur a 2,5 milioane euro.

–         De fapt este a doua inițiativă de acest fel derulată în județul Arad, nu-i așa?

–         Da, prima a avut loc în perioada 8 – 11 aprilie 2014, seria de vizite cuprinzând atunci zece proiecte exemplificative deosebite. Inițiativa a avut parte și de o vreme frumoasă, numai bună de exemplificări pe teren, demarând atunci cu vizita la SC Flora Arno SRL din Șagu, continuând la obiective din Arad, Curtici, Zimand Cuz, Socodor, Șiclău și încheindu-se la Pâncota și Olari – unde există o investiție cu totul originală: o linie de fabricare a peleţilor din materiale organice.

–         Revenind la recenta reorganizare, dați-ne câteva detalii despre situația din județ

–         Așa după cum am mai spus, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit – APDRP a trecut printr-un proces de reorganizare și a devenit „Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale“ – pe scurt AFIR. Reorganizarea s-a făcut conform OUG nr. 41 din 26.06.2014 privind înființarea și funcționarea AFIR prin reorganizarea APDRP. La nivel de județ vor fi două servicii: primul este „Serviciul investiții fizice și plăți directe“ – care va avea două compartimente: de evaluare și de implementare și al doilea este „Serviciul LEADER și investiții neagricole“ – tot cu două compartimente: evaluare și implementare. Au fost menținuți și angajații, ceea ce s-a realizat prin deciziile de încadrare – respectiv reîncadrare a angajaților fostei APDRP pe noua structură – AFIR. Aceasta este situația, pe scurt vorbind. Conform informațiilor primite, această reoganizare vine în contextul unei noi perioade de programare financiare la nivelul Uniunii Europene și al necesității de optimizare a activității. Vreau să mai precizez că AFIR preia patrimoniul APDRP, astfel că reorganizarea Agenției va asigura derularea în bune condiții a managementului PNDR 2007-2013 precum și absorbția eficientă a fondurilor europene puse la dispoziția României prin PNDR 2014-2020.

 

 

Recomandările redacției