OLYMPUS DIGITAL CAMERAPeste 2.000 de agricultori arădeni care au cerut subvenţii pe suprafaţă sunt în vizorul inspectorilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). În plus, tot în această perioadă sunt în atenţie terenurile necultivate, pe care, proprietarii au obligaţia să le menţină curate.
Săptămâna aceasta a dat start APIA Arad controalelor pe teren la fermierii care au depus cereri unice de plată pe suprafaţă în campania 2013. Centrul judeţean APIA a primit 23.795 de cereri de plată de la fermierii arădeni. Din totalul de solicitanţi, primul eşantion de control pe teren vizează un numar de 353 fermieri, din care 342 vor fi verificaţi asupra îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate pentru pachetele de agro­mediu, iar trei pentru condiţiile de eligibilitate de ecocondiţionalitate.
Totodată, un număr de 1 .687 de fer­mieri au fost selectaţi la control prin teledetecţie, din care 67 vor fi verificaţi asupra îndeplinirii condiţiilor de eligibi­litate pentru pachetele de agromediu, 59 pentru condiţiile de eligibilitate de ecocondiţionalitate şi trei pentru verificarea condiţiilor de eligibilitate pentru pachetele de agromediu şi ecocondiţio­nalitate. Pentru ceilalţi fermieri, controa­lele vor viza verificarea la faţa locului, mai exact a conformităţii cu realitatea a informaţiilor din cererea de sprijin. „Do­rim să atenţionăm fermierii că în cel mai scurt timp urmează sa fie invitaţi sau notificaţi de inspectorii de control teren ai APIA Arad, pentru a participa la efectuarea controlului pe teren. De asemenea, le atragem aten­ţia sa-şi aducă la zi completarea caie­telor privind angajamentele de agro­- mediu şi, nu în ultimul rând, cei care au declarate terenuri necultivate, dar întreţinute, trebuie să prezinte terenurile curățate“, a susţinut Gheor­ghe Alda, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Arad.

Recomandările redacției