declaratiiDe săptămâna aceasta, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Arad a început preluarea declaraţiilor anuale privind vânzările şi livrările în anul de cotă 2012/2013.
Operatorii care achiziţionează lapte, precum şi producătorii deţinători de cotă de lapte pentru vânzări directe sunt aşteptaţi la sediul instituţiei. Reprezentanţii instituţiei reamintesc că, anul actual de cotă se încheie la 31 martie 2013, iar declaraţiile anuale trebuie completate şi depuse la centrele APIA până la data de 14 mai 2013, inclusiv, fără penalizări. Declaraţiile trebuie depuse de către producătorii care deţin cotă pentru vânzări directe şi de către operatorii care achiziţionează lapte de la producători.
Producătorii deţinători de cotă pentru vânzări directe trebuie să completeze declaraţia anuală pe baza datelor din „Caie­tul fermierului”, iar acesta este de două tipuri. Trebuie reţinut că, producătorul care deţine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă. Termenul limită pentru depunerea declara­- ţiilor este data de 14 mai 2013. „Precizăm că, producătorilor de lapte care nu depun în termenul legal stabilit declaraţia anuală privind cantităţile comercializate, li se aplică penalitatea de retragere a cotei individuale de lapte la rezerva naţională. Cotele individuale nu vor fi retrase dacă producătorii deţinători de cotă vor transmite împreună cu declaraţia anuală şi o justificare scrisă, datată şi semnată, asupra imposibilităţii transmiterii acestei declaraţii în termenul legal. Pentru cumpărătorii de lapte care nu depun la termen declaraţia anuală privind cantităţile achiziţionate vor fi calculate penalităţi pentru fiecare zi calendaristică de întârziere, începând cu data de 15 mai“, a spus Cristian Alexandru Borcea, purtător de cuvânt al APIA Arad. Penalitatea reprezintă suma corespunzătoare taxei datorate pentru o depăşire de 0,01 % din cantităţile de lapte care i-au fost livrate de producători pentru fiecare zi calendaristică de întârziere. Suma trebuie să fie cuprinsă între 100 şi 100.000 de euro. În egală măsură, cumpărătorul care nu trimite declaraţia anuală riscă să piardă dreptul de a achiziţiona lapte de la deţinătorii de cotă, prin retragerea aprobării.

Recomandările redacției