Peste 20 de mii de agricultori din județul nostru au depus la APIA, în campania din acest an, cereri unice de plată pe suprafață. Campania care s-a desfășurat în perioada 2 martie – 15 iunie 2020 a fost cea mai grea de până acum, pentru că s-a desfășurat exclusiv online, în condițiile atipice impuse de regimul anti-covid. Agricultorii nu s-au putut prezenta la centrele APIA pentru informații ca în anii trecuți și au făcut totul electronic. Chiar și în plină pandemie, campania a mers în bune condiții, iar directorul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură susține că Aradul este printre județele fruntașe la cererile de plată pe suprafață, fie că vorbim de suprafața terenurilor ori de încadrarea în termen.

Într-o perioadă critică pentru noi toți am arătat că această campanie se poate derula fără probleme. Încă o dată APIA a demonstrat că este o instituție modernă, adaptată noilor tehnologii și că profesionalismul, forța și unitatea echipei sunt cheia succesului, chiar si în circumstanțe fără precedent, fiind capabilă să se adapteze unor dificultăți administrative excepționale, iar fermierii români au demonstrat că sunt conectați la tehnologia actuală, care reprezintă viitorul unei agriculturi moderne. Angajații noiști au depus mari eforturi care totul să se desfășoare fără probleme“, a susținut Alin Triponescu, directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad.

Agricultorii care nu s-au conformat termenului de depunere trebuie să știe că, după data de 15 iunie 2020, cererile se mai pot depune cu aplicarea de penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere. Practic, agricultorii vor lua mai puțini bani dacă n-au fost conștiincioși.

Mai puține cereri, suprafețe mai mari

În cifre, la Arad au fost depuse un total de 20.848 cereri unice de plată, pentru o suprafață de 366.434,12 de hectare. În campania de anul trecut s-au depus 21.026 de cereri și s-au plătit 20.969 de cereri. În total, în conturile agricultorilor arădeni au intrat pentru campania din 2019 – un fond de 96.947.783 de euro.

La o analiză comparativă a datelor privind cererile unice de plată, se observă că față de anul anterior, la nivelul judetului Arad, numărul solicitărilor a scăzut cu 177 cereri, în timp ce suprafața agricolă a crescut cu 6.791,18 ha, ceea ce demonstrează că fermierii sunt tot mai conștienți de importanța comasării terenurilor pentru a crește productivitatea și competitivitatea pe piață“, subliniază directorul APIA Arad, Alin Triponescu.

Ținând cont că plata se face în tranșe, cuantumul avansului de plată unică pe suprafață de care a putut beneficia un fermier a fost de 102,6082 de euro, pe hectar. La schema de plată redistributivă, primul interval, pentru suprafețe între 1 și 5 hectare, valoarea a fost de 5.000 de euro, iar al doilea interval – peste 5 și până la 30 hectare inclusiv – 48,7127 de euro.

APIA mai reamintește beneficiarilor de rentă viageră agricolă, că activitatea de vizare a carnetelor de rentier agricol se desfășoară în continuare, pâna la data de 31 august 2020.

Recomandările redacției