Acordarea de ajutoare pentru reducerea producţiei de lapte a fost reglementată. Este vorba de acordarea unor ajutoare pentru reducerea producției de lapte, stabilite la un cuantum de 14 euro/100 kg de lapte de vacă, cu o limitare la un volum total de reducere a livrărilor de lapte care cores­punde sumei de 150 milioane euro.
Beneficiarii eligibili sunt producătorii de lapte care au livrat lapte la prim-cumpărători în luna iulie 2016 și care se angajează să reducă livrarea cantității de lapte într-o perioadă calendaristică de 3 luni -perioada de reducere, în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent – perioada de referință.
Reducerea pentru care solicită ajutor trebuie să fie de minim 1.500 kilograme și de cel mult 50 la sută din cantitatea livrată în perioada de referință.
„Pentru a solicita ajutorul, producătorii de lapte vor depune un formular de cerere de ajutor la care vor atașa copii ale contrac­telor cu prim-cumpărătorii, copii ale documentelor fiscale care
atestă livrările –facturi, file din carnetul de comercializare, pentru livrările efectuate în perioada de reducere și în luna iulie 2016. Depunerea se va face la sediul Centrului Județean APIA, pe raza căruia solicitantul îşi are domici­liul/sediul social, direct sau prin poștă. În cursul săptamanii 12 – 16 septembrie 2016, formularul de cerere de ajutor se va găsi la toate Centrele Județene APIA, precum și la Centrul Municipiului București și de asemenea va fi
postat pe site-ul instituției: www.apia.org.ro“, susţine Alexandru Borcea, consilier al Agenţiei de Plăţi şi Intervenie în Agricultură.
Informaţii privind termenele limită pentru depunerea cererilor de ajutor complete, pentru cele patru perioade de reducere care acoperă câte trei luni calendaristice pot fi obţinute la APIA Arad.
Solicitanții de ajutor pot depune o singură cerere de ajutor aferentă unei perioade de reducere, cu excepția solicitanților care au depus o cerere pentru prima perioada și care pot depune o cerere și   pentru cea de a patra perioadă. După verificarea cererilor de ajutor, cantitățile eligibile vor fi transmise la Comisia Europeană. Aceasta va informa statele membre cu privire la măsura în care, ținând seama de încadrarea în plafonul  comunitar al măsurii, se pot acorda autorizații pentru cantitățile solicitate. APIA va comunica fiecărui solicitant a cărui cerere a fost declarată admisă și plauzibilă, cantitatea de reducere autorizată pentru care va primi plata.
După încheierea perioadei de reducere în termen de maxim 45 de zile, beneficiarul va depune cerere de plată în limita cantității autorizate, iar plata se va efectua după realizarea controalelor, cel târziu în a 90-a zi după data încheierii perioadei de reducere.

Recomandările redacției