apiaFermierii care au depus cereri în cadrul Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS) – campania 2013, primesc plăţi în avans. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Arad (APIA) anunţă că, începând după jumătatea acestei luni acordă plăţi în avans beneficiarilor.
De acest avans vor beneficia toţi fermierii pentru care s-a efectuat verificarea condiţiilor de eligibilitate. Cuantumul pentru plata SAPS este de 139.17 de euro pe hectar, la care se va aplica un coeficient de reducere liniară care va asigura incadrarea in plafonul alocat de CE.
Plata în avans poate fi acordată în procent de până la 50 la sută din valoarea totală a plăţilor directe. „Menţionăm că, anul acesta este prima dată când APIA a efectuat plăţi în avans, în cuantum de până la 75 la sută din suma cuvenită, fermieriilor care au depus cereri de plată pe suprafaţă, în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală – campania 2013: 211«Plăţi pentru zona montană defavorizată», 212 «Plăţi pentru zone defavorizate – altele decât cele montane» şi 214 «Plăţi pentru agromediu», în conformitate cu Regulamentul UE“, a sus­ţinut Gheorghe Alda, directorul Agen­- ţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Arad.
În cadrul campaniei SAPS 2013, România beneficiază de o alocare financiară de 1.213.143.000 de euro din Fondul European de Garantare Agri­colă (FEGA) pentru o suprafaţă de referinţă de 8.716.370 hectare.

Recomandările redacției