Peste 21.000 de cereri de plată pe suprafață au fost depuse la APIA Arad, în Campania din acest an. Jumătatea acestei luni a fost data limită pentru depunerea cererilor pentru fonduri pe suprafață, fermierii putând solicita unele modificări la cereri și după această dată. Agricultorii „codași” la capitolul mo­dificări la cereri se vor alege cu penalizări, dacă solicită schimbări după finele acestei luni.
Potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nr. 15/17.01.2017 privind stabilirea modalităţii de coordonare a implementării schemelor de plăţi directe şi a Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii care se aplică în agricultură, la nivelul MADR şi al APIA, termenul limită pentru depunerea cererilor unice de plată pe suprafață a fost data de 15 mai. Agricultorii au avut destul timp la dispoziție să depună cererile, campania fiind lansată la data 1 martie 2018.
Fermierii au putut depune o singură cerere unică de plată, chiar dacă deţin suprafeţe de teren în localităţi sau judeţe diferite. Condu­cerea Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură Arad a finalizat un bilanț pentru campania din acest an. Numărul Cererilor Unice de Plată pe suprafață a scăzut față de anul trecut și s-a observat o tendință de comasare a terenurilor.
„Potrivit ultimei situații întocmite, APIA Arad a primit un număr total de 21.329 de cereri, pentru o suprafață totală de 350.804, 22 hectare. Structurat, cele mai multe cereri s-au depus pentru suprafețe cuprinse între 1 – 5 hectare și anume, 12.963 de cereri. În campania din acest an am întâmpinat unele mici probleme legate de neres­pectarea invitațiilor pentru pre­zentarea agricultorilor în ve­- derea depunerii cererii. Am decis însă să colaborăm cu colegii noștri de la Direcția Agricolă, care s-au ocupat de informarea fermierilor, astfel că, am reușit să evităm pe cât posibil aglome­rarea la depunerea cererilor. În final, putem spune că totul a decurs bine”, a spus Alin Stelian Triponescu, directorul Agenției de Plăți și Intervenție în Agicultură Arad.
Penalități pentru încălcarea termenului limită
În cifre, bilanțul cererilor de plată pe suprafață în județul nostru stă în felul următor: pentru suprafețe de sub un hectar au fost depuse un număr de 116 cereri, pentru suprafețe cuprinse între 1 – 5 hectare, numărul cererilor a fost de 12.963, pentru terenuri în suprafață totală cuprinsă între 5 și 30 de hectare au fost depuse 5.680 de cereri, iar pentru terenuri în suprafață cuprinsă între 30 și 50 de hectare, numărul cererilor depuse la APIA Arad a fost 512. Un număr de 3.561 de cereri au vizat plăți pentru suprafețe cuprinse între 50 și 100 de hectare, iar 5.031 de cereri au fost pentru terenuri în suprafață de peste 100 de hectare.
„Numărul cererilor de plată pe suprafață a fost puțin mai mic decât anul trecut și anume, 21.329 în acest an, față de 21.538 în anul precedent, cu o suprafață totală de circa 344.793 de hectare. Există o tendință de comasare a suprafețelor. Important de știut că, până la finalul acestei luni, agricultorii pot face modificări la cererile inițiale fără penalități. Pentru solicitările de modificări la cereri, de după această dată de 31 mai și până pe data limită de 9 iunie se aplică penalizări.”, a precizat directorul APIA Arad, Alin Stelian Triponescu.

Recomandările redacției