Fermierii arădeni au șanse să obțină credite pentru finanţarea activităților. Anunțul a fost făcut de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), care  eliberează adeverințe pentru beneficiarii Măsurii 14T (fosta măsura 215) – Plăți privind bunăstarea animalelor- campania 2017. Creditele se acordă de la instituțiile bancare și nebancare, ce au încheiat convenții cu APIA pentru anul de cerere 2017.
Astfel, potrivit convențiilor, la soli­citarea scrisă a fermierului, APIA eli­berează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cerere de plată în perioada 03. – 31.01.2017 aferentă anului de angajament 01.01. – 31.12.2017, pentru Măsura 14T – Plăți în favoarea bunăstării animalelor – pachetul a) porcine  sau  – pachetul b) păsări.
De asemenea, prin adeverință se confirmă valoarea de 70% pentru pachetul a) porcine și valoarea de 50% pentru pachetul b) păsări, din valoarea sumei soli­citate în cererea de plată aferentă anului de angajament 2017.
Valoarea creditului va fi de până la 90% din suma înscrisă în adeverința cuvenită beneficiarului pentru Plățile privind bunăstarea animalelor, Campania 2017.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici și Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează maxim 80% din valoarea fiecărui credit acordat de bănci fermierilor.
Dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M+maxim 2%.
Privind comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze cre­dite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.
Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secți­u­nea Convenții, Acorduri, Protocoale.

Recomandările redacției