APIA Arad primește cereri de subvenții pentru silvicultură

0
377

Subvenții pentru servicii în domeniul silvic mai pot obține arădenii și administrațiile de păduri, de la Agenția de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Instituția a anunțat că primește cereri de sprijin pentru accesarea schemei de ajutor de stat – Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor, aferentă Măsurii 15 – Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor – sesiunea 2- 2019.

Pentru acordarea sprijinului în cadrul schemei de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor”, solicitantul depune o cerere de sprijin  din Ghidul solicitantului. Cererea de sprijin se depune online, în aplicația electronică M15, se tipărește, se semnează și se depune împreună cu documentele aferente, la CJ APIA. În cazuri excepționale, cererea de sprijin se poate depune doar pe suport de hârtie împreună cu documentele aferente.

Sprijinul financiar prin schema de ajutor de stat se acordă anual, ca sumă fixă pe unitatea de suprafaţă – hectar, proprietarilor – inclusiv unităților administrativ teritoriale de păduri din fondul forestier național, în baza unui angajament pentru o perioadă de cinci ani. Acesta vizează compensarea pierderilor de venit şi a costurilor suplimentare suportate de beneficiar ca urmare a implementării unuia sau a celor două pachete ale schemei de ajutor de stat: pachetul 1 – Asigurarea de zone de liniște, pentru care beneficiarul primește 38 euro/an/ha pentru întreaga suprafață inclusă în angajament și pachetul 2 – Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri, pentru care beneficiarul primește 137 euro/an/ha pentru suprafaţa anuală pentru care se solicită sprijin în cadrul Pachetului 2 (Acest pachet poate fi accesat numai împreună cu Pachetul 1.

Intensitate de 100 %

„Intensitatea sprijinului public nerambursabil acordat în baza schemei de ajutor de stat este de 100 %. Pentru suprafețe mai mari de 500 ha se aplică degresivitatea sprijinului financiar, astfel că nivelul plăților va fi ajustat.

Suprafaţa minimă pentru care se încheie un angajament pentru pachetul 1 este de 100 ha. Proprietarii de terenuri forestiere care dețin suprafețe mai mici  și/sau care nu îndeplinesc condițiile de accesare se pot asocia pentru a aplica în cadrul schemei de ajutor de stat“, anunță reprezentanții APIA Arad.

Pădurile încadrate în tipul I functional (TI – conform prevederilor amenajamentului silvic) nu sunt eligibile în cadrul schemei de ajutor de stat, iar terenurile destinate împăduririi sau reîmpăduririi trebuie să nu reprezinte mai mult de 15% din suprafața angajată.

Informațiile detaliate pentru accesarea schemei de ajutor de stat pot fi consultate la centrele județene APIA și pe www.apia.org.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.