apiaPeste 23 de mii de fermieri arădeni vor putea învăţa cum să acceseze bani europeni şi finanţări naţionale, pe schemele de sprijin pe suprafaţă. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Arad a lansat săptămâna aceasta o campanie de informare sub sloganul „Eşti fermier european. Depune la APIA cererea de plată! 2014 – anul tranzitiei către Noua Politică Agricolă Comună“. Campania va fi derulată în întreg judeţul astfel că, în organizarea acţiunilor sunt implicaţi nu doar reprezentanţii APIA, ci şi reprezentanţi ai primăriilor.
„Campania îi vizează pe cei 23.731 fermieri ce au depus cereri pentru această schemă de plată în anul 2013, precum şi fermierii noi ce doresc să îşi depună pentru prima dată cererea de sprijin. Obiectivul general al campaniei îl reprezintă informarea fermierilor cu privire la fondurile europene şi naţionale destinate schemelor şi măsurilor de sprijin pe suprafaţă în anul 2014, precum şi la modalitatea de accesare a acestora“, a susţinut Gheorghe Alda, directorul de Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Arad.
În cadrul campaniei de informare fermierii vor fi înştiinţaţi cu privire la termenele şi modalitatea de depunere a cererilor de plată, condiţiile de eligibilitate impuse de legislaţia europeană şi naţională, pachetele financiare ce pot fi accesate, precum şi modalităţile de accesare a acestora.
Agricultorii vor fi instruţi în ceea ce priveşte aplicaţia de identificare online a parcelelor agricole – IPA Online – prin care, îşi pot vizualiza prin conexiune la internet parcelele digitizate în campania anterioară.
Campania de informare a fermierilor presupune deplasari în teritoriu la nivelul unitatilor administrativ teritoriale efectuate de către angajaţii centrelor locale APIA, conducerea centrului judeţean, în colaborare cu autorităţile locale, precum şi prin transmiterea de invitaţii fermierilor, prin care sunt înştiinţaţi în legătură cu locaţia şi data la care trebuie să se prezinte pentru depunerea cererii, dar şi documentele necesare depunerii acesteia.
Campania de depunere a cererilor unice de plata pe suprafaţă se va desfăşura în perioada 3 martie – 15 mai 2014, respectiv 16 mai – 9 iunie, cu penalizări de 1 la sută pentru fiecare zi de întârziere.

Recomandările redacției