Având în vedere că instituirea stării de alertă permite activități, fermierii care vor să finanțare pe suprafață trebuie să respecte termenul prevăzut de APIA, întrucât, în caz contrar se aleg cu penalizări. Practic, nu există scuze pentru întârzieri.

Termenul limită pentru depunerea campaniei unice de plată s-a prelungit oficial până la 15 iunie, dar fermierii pot depune cererile și după această dată în termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor pentru utilizarea efectivă a parcelelor agricole în cauză, dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 15 iunie.

Cererea unică de plată completată de fermieri conform instrucțiunilor de completare prevăzute în anexa nr. 2 se depune la centrele locale/județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, denumită în continuare APIA, în perioada 2 martie – 15 iunie 2020, conform prevederilor Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Cererile unice de plată pot fi depuse și după data de 15 iunie, în termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 15 iunie. (…) Fermierii depun o singură cerere unică de plată, chiar dacă dețin suprafețe de teren și exploatații zootehnice cu cod ANSVSA în diferite localități sau județe“, susțin ereprezentanți ai APIA.

După depunerea cvererilor,  funcționarii APIA vor trece la controale, preliminari, în teren și prin teledetecție.

Rezultatele controalelor încrucișate preliminare se notifică fermierului de către APIA în termen maxim de 26 de zile calendaristice de la data-limită de depunere a cererii unice de plată, până la data de 13 iulie 2020.

Fermierii arădei sunt rugați să respecte programările stabilite de APIA, pentru depunerea documentelor. Anul trecut, peste 22.000 de agricultori din județul nostru au cerut plata pe suprafață.

 

Recomandările redacției