Fermierii arădeni care vor să facă împrumuturi primesc sprijin de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Mai precis, instituția eliberează adeverințe drept garanție, pentru beneficiarii Măsurilor M14 şi 14T – Plăți privind bunăstarea animalelor, campania 2019, care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente. Creditele se pot face la instituții bancare și nebancare, ce au încheiat convenții cu APIA pentru anul de cerere 2019.  Reprezentanții APIA trag un semnal de alarmă vizavi de instituțiile de la care fermierii fac împrumuturi. Sunt sfătuiți să fie atenți la comisioane și dobânzi înainte de a se împrumuta.

„Potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cerere de plată aferentă anului de angajament 2019, atât pentru Măsura 14T cât şi pentru Măsura 14 – Plăți în favoarea bunăstării animalelor – pachetul a) porcine  sau  pachetul b) păsări. De asemenea, prin adeverință se confirmă valoarea de 70% pentru pachetul a) porcine și 70% pentru pachetul b) păsări din valoarea sumei solicitate în cererea de plată aferentă anului de angajament 2019.

Valoarea creditului va fi de până la 90% din suma înscrisă în adeverința cuvenită beneficiarului pentru Plățile privind bunăstarea animalelor“, a susținut Alexandru Borcea, consilier juridic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici și Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează maxim 80% din valoarea fiecărui credit acordat de bănci fermierilor.

„În ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii“, conchide consilierul APIA Arad.

Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.

Recomandările redacției