Ca să obțină rentă viageră, agricultorii arădeni sunt așteptați de săptămâna aceasta la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Arad, pentru vizarea carnetelor de rentier.

„Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, pentru obţinerea sumei de bani reprezentând renta viageră agricolă aferentă anului 2019, rentierii agricoli se pot prezenta pentru obținerea vizei anuale, începând cu data de 2 martie până la 31 august 2020, personal ori prin mandatar, curator sau tutore, la Centrul Județean al APIA“, a susținut Alin Triponescu, director al APIA Arad.

Așadar, cei care vor să obțină renta trebuie să aducă cu ei la APIA: carnetul de rentier agricol; actul de identitate al solicitantului; decizia de la comisia de expertiză medicală – pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boală gradele I  și II / decizia de la comisia de expertiză medicală și decizia de pensionare la limită de vârstă – pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boală gradele I  și II a cărei pensie de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă și procură notarială autentificată/curatelă/hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă din care să reiasă că solicitantul este tutore legal al rentierului agricol, în original, numai pentru cazurile în care solicitarea vizării carnetului de rentier agricol este făcută de un reprezentant legal.

De asemenea, alte documente ce trebuie prezentate agenției sunt contractul sau contractele de arendare, încheiate până la data de 30 septembrie 2011, extrasul de cont pe numele rentierului agricol și declarația pentru obţinerea vizei anuale. Documentele vor fi verificate, iar dacă sunt nereguli, agricultorii pot pierde renta, pe perioadă temporară.. „În cazul în care se constată neconcordanțe între datele declarate de solicitanţi și datele din documentele atașate la dosarul rentierului, dreptul de a primi rentă viageră agricolă se suspendă până la data clarificării sau completării dosarului conform prevederilor legale în vigoare“, a precizat conducerea APIA Arad.

Mai multe detalii privind procedura de obținere a rentei viagere pot fi obținute de la reprezentanții APIA. Plata rentei viagere agricole se efectuează într-o singură rată anuală.

Recomandările redacției