Funcționarii arădeni ai APIA vor pleca în județ în perioada următoare, ca să-i informeze și instruiască pe fermieri, vizavi de depunerea cererilor de plată pe suprafață. Chiar de săptămâna aceasta, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a lansat campania având sloganul „APIA: din nou la drum alături de fermierii români!“. Și asta pentru că nu mai este mult până va fi demarată adevărata campanie, și anume cea de depunere a Cererilor Unice de Plătă pe Suprafață

Ce trebuie să știe fermierii mai întâi? România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli. Vorbim de schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri și schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic. Ajutoare naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic.

„În campania 2020, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online. Finalizarea şi închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezenţa funcţionarului APIA, responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic.

Același principiu se aplică și pentru fermierii, crescători de animale, care vor completa Cererea unică de plată – declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic“, susține Alin Triponescu, directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad.

Cererile se pot depune din martie

Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor de plată/măsurilor de dezvoltare rurală/ ajutoarelor naţionale fermierii trebuie să depună anual, la APIA, Cererea Unică de Plată şi să îndeplinească condiţiile de eligibilitate conform legislaţiei comunitare şi naţionale în vigoare.

În cazul Măsurilor 10 şi 11, fermierii trebuie să respecte şi cerinţele specifice pachetelor solicitate la plată şi cerinţele de bază conform Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Informații utile se regăsesc atât la APIA, cât și în ghidurile adresate fermierilor care solicită plăţi pe suprafaţă. Aplicația IPA-Online poate fi accesată la adresa: http://lpis.apia.org.ro/.

Cererile Unice de Plată se depun la centrele judeţene/locale APIA în perioada 2 martie – 15 mai 2020.

Fermierii trebuie să depună la APIA o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe!

În 2019, peste 20.000 de agricultori arădeni au depus cereri de plată pe suprafață.

Recomandările redacției