Apicultorii români sunt nemulţumiţi de normele de venit stabilite de autorităţi pentru impozitare, în condiţiile în care asociaţiile de profil nu au fost consultate pentru stabilirea acestora în funcţie de veniturile obţinute.

„Impozitarea a venit pe nepusă masă. S-a rezolvat în trei zile. Părerea noastră este că nu a avut loc un dialog cu formele asociative, să se vadă clar de unde pornim, de la ce nivel şi ce nivel de impozitare trebuie stabilit. Am aflat ulterior că s-a pornit de la un nivel de venit de trei milioane de lei pe familia de albine, ori anul trecut nu s-a făcut nici de un milion de lei”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Acesta a precizat că impozitarea s-a stabilit la un nivel de venit net de 70 de lei, pentru apicultorii care deţin între 50 şi 100 de familii de albine, iar peste peste 100 de familii de 98 de lei.

„La oaie, de exemplu, dacă aveau peste un anumit efectiv, nivelul de venit scădea progresiv, la noi însă creşte. Mi se pare aberant să se impoziteze acel nivel de venit, respectiv 70 şi 98 de lei, cu 16% plus 5,5% la fondul de sănătate. Am vorbit cu un secretar de stat şi mi-a promis că va creşte nivelul de impozitare de la 50 de familii de albine la 75 de familii, iar acel nivel de venit va scădea şi va reprezenta doar 9 lei pe familia de albine, de la 11 lei, respectiv 15 lei pentru la cei care au peste 100 de familii, bani în care se regăsesc cotele de impozitare. Cred că 9 lei ar fi convenabil şi mulţumitor, pentru că este valoarea sub cea a unui kilogram de miere” , a spus Fetea.

Normele de venit pentru impozitare în agricultură, aprobate de Guvern, au fost modificate, acestea urmând să fie analizate săptămâna viitoare în comisiile de specialitate din Parlament.

 

Recomandările redacției