Apicultorii vor primi ajutoare de minimis, 25 de lei per familie de albine

0
229

Cuantumul ajutorului de minimis per familie de albine, acordat anul acesta apicultorilor români, este de circa 25 lei/familie albine. Autoritățile estimează un număr de 2,1 milioane familii albine. Bugetul alocat pentru plata acestui ajutor este de 52 de milioane de lei, spune Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine (ACA) din România.

Acesta susţine că este extrem de important ajutorul de minimis acordat anul acesta sectorului apicol, în valoare totală de 52 de milioane de lei, anunţat recent de ministrul agriculturii, mai ales că aceste sume nu depind de rectificarea bugetară, ele fiind deja prinse în buget.

Aproximativ după 10-15 septembrie vor apărea normele, astfel și apicultorii arădeni vor putea să depună dosarele la APIA timp de 30 de zile de la apariţia normelor. 

Anul trecut s-au pierdut aproape 20% din ajutorul de minimis pentru că nu au depus oamenii suficiente dosare.

Pe de altă parte, preşedintele ACA s-a declarat surprins de numărul mare de familii de albine luate în calcul de autorităţi – 2,1 milioane – la acordarea acestui ajutor, mai ales că în iarna 2019/2020 au murit în jur de 30% din efective, iar în primăvară a plouat şi a fost frig. „Din păcate nu ştiu de unde au estimat autorităţile că avem 2,1 milioane de familii de albine. Poate acum în pandemie au clocit„, a subliniat reprezentantul ACA, conform agroinfo.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.