Evenimentul organizat la Filarmonica de Stat Arad, cu ocazia dezvelirii statuii arhitectului arădean Ludovic Szántay, a fost cu siguranţă cel mai important concert al acestui an. Un proiect european de aproximativ 4 milioane de euro a schimbat fața Palatului Cultural din Arad. Acoperișul, fațada principală și sala de spectacole au fost reabilitate, Palatul Cultural redevenind o bijuterii arhitecturală din patrimoniul Aradului. Punctul final în acest proiect l-a constituit dezvelirea statuii lui Ludovic Szántay, arhitectul arădean care a proiectat Palatul Cultural, și organizarea unui concert special de orgă – o investiție de aproximativ 3 milioane de lei din bugetul local, prima investiție de acest tip din România ultimilor 60 de ani“, spune Gheorghe Falcă, fostul primar al Aradului.

Concertul vocal simfonic cu orgă a fost dirijat de către maestrul Szabolcs Hermann, avându-i ca solişti pe Sorina Munteanu – soprană; Melinda Duffner – mezzosoprană; Traian Mișcu – tenor şi Cristian Ardelean – bariton. Cvartetul solistic a fost acompaniat de Orchestra Simfonică şi Corul Academic al Filarmonicii de Stat Arad. Din program au făcut parte Missa în do major de Ludwig van Beethoven, precum şi lucrări pentru orgă din creaţia compozitorilor Johann Sebastian Bach, César Franck şi Léon Boëllmann. Organist a fost Csanádi László, din Ungaria.

Cu siguranţă, însă capul de afiş al concertului a fost soprana Sorina Munteanu, prim solistă a Operei Naţionale din Bucureşti şi una dintre cele mai apreciate voci lirice ale momentului din ţara noastră.Eveniment muzical de înaltă ținută artistică datorită prestației impecabile a ansambului coral, cel căruia Beethoven i-a încredințat rolul principal în interpretarea Misei în Do, Op. 86, a orchestrei simfonice și a soliștilor, din cvartetul solistic remarcându-se soprana Sorina Silvia Munteanu. Obișnuită cu scene lirice importante, aflându-se de această dată în cadrul unui concert vocal-simfonic, soprana a reușit să impresioneze prin muzicalitate, dozarea eficientă a dinamicii și egalitatea registrelor vocale. Din păcate, la polul opus s-a aflat cel care ar fi trebuit să interpreteze partitura încredințată tenorului solist. Și acesta a „impresionat”, dar în sens negativ, prin lipsa totală a vreunei intenții de frazare, de transmitere a vreunei emoții artistice, în registrul acut „performanțele” dumnealui fiind mai degrabă înspăimântătoare“, ne-a declarat dr. Robert Rădoiaş, dirijorul Corului Academic al Filarmonicii de Stat Arad.

A fost o bucurie să apar pe scena Palatului Culturii, atât de frumos renovat, alături de extraordinarii muzicieni ai Filarmonicii arădene, și mai ales în prezența personalităților politice care conduc destinele orașului. Preasfințitul Arhiepiscop Timotei a fost de asemenea prezent la spectacol și am remarcat în sală și conducerea Universității Aurel Vlaicu. Sala arhiplină, muzica genială a marelui Beethoven, energia deosebită a concertului au înălțat sufletele tuturor, artiști și ascultători deopotrivă. Este întotdeauna un moment memorabil pentru un artist să fie parte dintr-un eveniment de asemenea anvergură. Cred că este o mândrie pentru cetățenii Aradului, că datorită existenței unei instituții de cultură atât de valoroase, și colaborării excelente dintre Primărie și conducerea eficientă a Filarmonicii a fost posibilă recunoașterea acordată talentatului arhitect, care a creat atâtea clădiri frumoase în orașul nostru“, ne-a declarat în exclusivitate Sorina Munteanu.

În urmă cu mai bine de o sută de ani, în 1910, arădenii și-au dorit pentru clădirea care va adăposti Palatul Cultural și unde își desfășoară activitatea Filarmonica de Stat din Arad, o orgă impresionantă, la fel cum aveau marile orașe culturale europene ale vremii. „Arădenii au reușit să strângă atunci suma de 16.000 de florini de aur. Există un tabel contabil în care este specificată fiecare persoană și cu ce sumă a contribuit. Izbucnirea Primului Război Mondial a făcut însă ca toți banii strânși pentru achiziționarea orgii să ajungă la văduvele de război, orfani sau nevoiași“, ne spune Doru Orban, managerul Filarmonicii de Stat Arad.

Prețul orgii se ridică la peste jumătate de milion de euro, iar firma de la care a fost achiziționată este din orașul maghiar Pecs. Firma este una de tradiție în construirea de orgi, fiind una dintre cele mai apreciate din întreaga lume. Trebuia să marcăm acest eveniment cu un concert de excepţie. Orchestra şi Corul Academic s-au aflat din nou la înălţime, reuşind să transmită publicului o emoţie aparte. De asemenea, mi-am dorit foarte mult ca pentru acest eveniment deosebit să o avem alături pe soprana noastră arădeană, Sorina Munteanu, care, categoric, a ţinut capul de afiş. Cred că în următorii 100 de ani, nu va mai exista o investiţie de o asemenea dimensiune. În România, orgă mai deţine doar Ateneul Român şi Filarmonica de Stat din Târgu Mureş. Acum, cu mândrie putem afirma că şi noi avem acest instrument deosebit. La Arad au ajuns doar o parte din cele peste 15.000 de componente ale orgii. Încă de acum trei ani am luat în calcul construirea unei platforme foarte rezistente adaptate structurii, dimensiunii şi greutăţii acestui instrument care cântăreşte peste 13 tone. Suntem martorii unui eveniment deosebit” , a declarat managerul Filarmonicii de Stat Arad, Doru Orban.

Recomandările redacției