Fondul de investiţii Greenlight Capital, controlat de miliardarul american David Einhorn, a câştigat o primă înfruntare cu Apple în instanţă, judecătorul blocând un vot programat de companie pentru adunarea acţionarilor din 27 februarie, transmite Bloomberg.

Una dintre chestiunile plasate de Apple pe ordinea de zi a adunării de miercuri ar fi complicat procesul de emitere a unei noi categorii de acţiuni preferenţiale, prin introducerea votului acţionarilor în procedură.

Un judecător de la Tribunalul din Manhattan a aprobat solicitarea lui Einhorn de a bloca votul acţionarilor pe această chestiune.

„Suntem dezamăgiţi de decizia instanţei. Propunerea face parte din efortul nostru de a ne îmbunătăţi guvernanţa corporatistă şi de a servi în interesul acţionarilor noştri. Din păcate, din cauza deciziei de astăzi, acţionarii nu vor putea vota propunerea la adunarea anuală”, se spune într-un comunicat transmis de Apple.

Einhorn este astfel cu un pas mai aproape de rezervele de 137,1 miliarde de dolari acumulate de Apple. Miliardarul a atacat compania în instanţă pentru a obţine sprijinul a cât mai mulţi dintre acţionari, cu scopul final de a determina compania să distribuie o parte din rezerve în rândul acţioanrilor, fie prin răscumpărarea de acţiuni, fie prin emiterea unei noi categorii de acţiuni preferenţiale cu un dividend substanţial.

Acţiunile Apple au scăzut cu 36% din septembrie până în prezent, din cauza temerilor că perspectivele de creştere ale companiei s-au deteriorat.

„Este păcat că trebuie să apelăm la justiţie, însă ne bucurăm că este transmis un mesaj ferm către management, că ar trebui să ia în calcul o strategie alternativă pentru utilizarea rezervelor”, a declarat preşedintele fondului Capital Advisors, unul dintre acţionarii Apple care spijină iniţiativa lui Einhorn.

Apple se confruntă de câţiva ani cu nemulţumirea acţionarilor privind modul în care utilizează rezervele de bani. După ce a fost aproape de faliment în anii ’90, înainte de revenirea lui Steve Jobs la conducere, Apple a acumulat rezerve impresionante de lichidităţi datorită succesului produselor dezvoltate sub supravegherea sa, precum iPod, iPhone şi iPad.

Compania a încercat să rezolve divergenţele cu acţionarii anul trecut, anunţând distribuirea de dividende inclusiv din rezerve, însă mai mulţi investitori, în frunte cu Einhorn, vor măsuri mai subtanţiale.

 

Recomandările redacției