Sub ameninţarea gripei porcine: aproape 1.500 de arădeni au ajuns la spital din cauza răcelilor

0
331

consultÎn ciuda temperaturilor exagerat de ridicate pentru această perioadă a anului, într-o singură săptămână au fost constatate sute de îmbolnăviri cauzate de virozele respiratorii. „Numărul infecţiilor este în creştere. Într-o singură săptămână medicii epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad au contabilizat un număr de 1.071 de infecţii acute ale căilor respiratorii, grupa cea mai afectată de vârstă fiind cuprinsă între 5 şi 14 ani, cu 326 de cazuri. Au fost internaţi şi 36 de bebeluşi. În ceea ce priveşte numărul de pneumonii înregistrate, au fost 320, grupa cea mai afectată de vârstă fiind cuprinsă între 15 şi 49 de ani, cu 97 de cazuri. Un număr de 20 de bebeluşi au necesitat internare“, ne-a declarat dr. Loredana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

Grupele considerate la risc şi pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală  sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni-64 ani cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm , infecţie HIV; gravidele; medicii, cadrele sanitare şi personal auxiliar din spitale, ambulatorii, inclusiv salariaţii din instituţiile de ocrotire a copiilor şi bătrânilor, din unităţile de bolnavi cronici, care vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; adulţii şi copiii rezidenţi în instituţiile de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngijiri la domiciliu persoanelor cu risc înalt, precum şi toate persoanele peste 65 ani.

Medicii arădeni sunt îngrijoraţi şi din cauza confirmării a două decese cauzate de prezenţa virusului porcin. Chiar dacă decesele nu au fost înregistrate în judeţul nostru, medicii nu exclud prezenţa pericolului. „Sperăm ca acest virus să stea departe de judeţul nostru. Până în acest moment nu am avut înregistrat nici un caz“, susţine dr. Ungureanu.

O femeie în vârstă de 50 ani, din Judeţul Mureş, cunoscută cu obezitate şi diabet zaharat tip II, a murit în data de 1 februarie, diagnosticul de deces fiind de insuficienţă respiratorie acută, insuficienţă renală acută,                  diabet zaharat dezechilibrat, bronhopneumonie şi gripă. Pacienta nu fusese vaccinată antigripal (nu s-a prezentat la medicul de familie pentru vaccinare, deşi fusese informată de acesta).

De asemenea, un bărbat în vârstă de 45 ani, din Judeţul Galaţi, cunoscut cu obezitate gr.III, diabet zaharat tip II şi hepatita cronică a murit în aceeaşi zi. Diagnosticul de deces a fost următorul: insuficienţă cardio-renală,  infarct miocardic acut posterior ventricular stâng, nefropatie diabetică. În 3 ianuarie 2014 s-a confirmat de Institutul  Cantacuzino Bucureşti  cu infecţie gripală cu virus A(H1)pdm09. Pacientul nu fusese vaccinat antigripal (contraindicat medical din cauza unei polialergii).

Medicii arădeni amintesc faptul că infecţia gripală poate agrava o patologie de bază (boli cardiace cronice, pulmonare cronice, renale cronice, hepatice cronice, obezitatea, diabetul zaharat, deficienţa imună).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.