penitenciarMai multe persoane private de libertate au început şcoala ieri, majoritatea fiind înscrise în clasele I-VIII. Ieri dimineaţă, începând cu ora 10.00, în clubul Penitenciarului Arad a avut loc festivitatea de deschidere a noului an şcolar şi pentru persoanele private de libertate cuprinse în programul de şcolarizare.
În anul şcolar 2013 – 2014 au fost înscrise 56 de persoane private de li­bertate, la clasele I-VIII. În clasele a IX- XI, au fost înscrise un număr de 37 persoane private de libertate.
La festivitate au participat cadrele didactice care le vor preda persoanelor private de libertate materiile de curs pe întreaga durată a anului şcolar, conducerea penitenciarului şi lucrători ai serviciilor de educaţie şi intervenţie psihosocială din cadrul penitenciarului.
„După intonarea Imnului de Stat au urmat discursurile conducerilor celor trei instituţii implicate în procesul de învăţământ: Penitenciarul Arad, Şcoala Generală «Avram Iancu» Arad şi Liceul Tehnologic «Iuliu Moldovan» Arad adresate cadrelor didactice şi elevilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Nou Arad, Eduard Magold.
Şcolarizarea persoanelor condamnate este integrată în sistemul naţional de învăţământ, astfel că programa şcolară cuprinde aceleaşi materii şi bareme de evaluare din sistemul educaţional românesc.
Educaţia persoanelor private de libertate reprezintă o prioritate pentru administraţia penitenciarului, prin aceasta realizându-se pregătirea acestora pentru revenirea în societate şi sporirea şanselor de reintegrare în societate. Astfel, pentru buna desfăşurare a activităţilor şcolare au fost pre­gătite corespunzător toate spaţiile, pu­nându-se la dispoziţia elevilor şi profesorilor cinci săli de clasă, o cancelarie şi o biblio­tecă, dar şi rechizitele necesare fiecăruia dintre elevi.
Claudia Gavra

Recomandările redacției