S-a tot vorbit de la începutul pandemiei despre cadrele medicale din spitalele arădene. Părerile au fost împărțite de fiecare dată. Unii i-au hulit alții i-au considerat eroi. Un lucru este cert. Medicii, asistentele și infirmierele și brancardierii au dus greul într-o perioadă în care nu se știa mai nimic depre virusul ce  lua mii de vieți. În acea perioadă spitalele arădene au avut nevoie de personal în plus . Multe cadre medicale, la vremea respectivă, și-au făcut dosare de pensionare dar au fost și cadre medicale care  au cerut să revină și să dea o mână de ajutor în această luptă. În acea perioadă s-au făcut angajări,  în toate instituțiile spitalicești, pe perioadă determinată. Iar în momentul în care situația s-a mai relaxat, cadrelor medicale nu li s-a mai prelungit contractele. Apoi când a venit valul doi, trei, patru, au fost rechemați și  s-au făcut angajări.

De la debutul pandemiei, la Spitalul Județean Arad situația angajărilor pe perioadă determinată a fost în felul următor. ,,Personalul  medical, angajat  de la începutul pandemiei până în prezent a fost de 357 persoane. Dintre aceștia  33 au fost medici, asistenți medicali – 170, infirmieri – 98, brancardieri – 38, registratori medicali  18”, ne precizează Simina Roz, reprezentat relații cu presa din cadrul Spitalului Județean.

La ora actuală, datorită scăderii numărului de cazuri Covid, există mai puțini angajați pe perioadă determinată decât în primăvara acestui an, când cazurile de îmbolnăviri erau numeroase. ,,La această oră doar 273 de persoane sunt angajate pe perioadă determinată în cadrul spitalului arădean, 33 fiind medici, 127 asistenti medicali,  69 infirmieri, brancardieri 27 și registratori medicali – 17.

Unora  dintre medici li s-a încheiat contract pe jumatate de normă, ei fiind deja angajați,  înainte de pandemie în spital,  cu jumătate de normă” , ne precizează Simina Roz.

Federația Sanitas dorește reglementarea statutului personalului contractual care în perioada stării de alertă a fost încadrat pe perioadă determinată.

Așadar, la sfârșitul lunii iunie  Ministerul Sănătății a  convocat Comisia de Dialog Social pentru avizarea proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind reglementarea statutului personalului contractual.

Sanitas cere reglementarea situaţiei personalului medico-sanitar care în perioada pandemiei a ales să se angajeze în sistemul sanitar public de stat (spitale, servicii de ambulanță și DSP-uri), contribuind astfel la optimizarea serviciilor medicale oferite cu preponderenţă pacienţilor infectaţi cu SARS-COV-2.     Proiectul urmează să fie revizuit de către Ministerul Sănătății pentru a elimina unele aspecte constatate ca inadecvate de Ministerul Justiției în formularea inițială. Ministerul Sănătății continuă să susțină necesitatea menținerii personalului angajat în pandemie, în sistem.

  • Enache Zamfira spune:

    Bună seara! As dori sa știu dacă rămân angajata definitiv în spital, sau voi fi data afara dupa ridicarea starii de alertă. Menționez ca lucrez de aproximativ 2 ani, într-un spital Suport Covid. Stau cu frica, ca după 2 ani voi rămâne fără serviciu.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției