Aproape cinci procente din populaţia Aradului suferă de obezitate

0
456

Direcţia de Sănătate Publică a județului Arad celebrează Ziua Europeană împotriva Obezităţii (ZEIO) şi organizează în perioada 20 mai – 30 mai 2017 campania de informare şi educare dedicată acestei zile. ,,Prevalența obezității ar trebui să fie unul dintre indicatorii cheie de măsurare a oricărui progres. Statele membre ale UE sunt invitate să facă mai mult pentru a combate epidemia de obezitate aflată în creștere, în caz contrar se vor confrunta cu costuri de îngrijiri medicale foarte mari de în viitor”, atrage atenţia Constantin Cătană, directorul Direcţiei de Sănă­- tate Publică Arad.
Prea puține țări europene au strategii eficiente de combatere a obezității, iar unele nu au deloc. Pentru a fi eficace, statele membre trebuie să aibă strategii cuprinzătoare, care să acopere toate aspectele legate de managementul greutății. Acest lucru ar trebui să includă promovarea unui stil de viață mai sănătos și reducerea cererii și a consumului de cantități excesive de alimente și băuturi cu conținut caloric bogat, precum și tratamentul obezității pentru a ajuta la prevenirea multor altor boli asupra cărora aceasta are impact. Diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare și unele tipuri de cancer sunt printre bolile cronice netransmisibile care pot fi atribuite excesului de greutate. În unele cazuri apar chiar și probleme psihologice. Pentru societate în ansamblul ei, ea are costuri directe și indirecte ce împovărează sistemul de sănătate și resursele sociale.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, obezitatea este una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică ale secolului 21. Prevalența sa s-a triplat în multe țări din Europa încă din anii 1980. Tema campaniei din anul acesta este: Să acționăm pentru un viitor mai sănătos!
Mai multe rapoarte au arătat că în cazul în care obezitatea și supragreutatea continuă să crească într-un astfel de ritm alarmant, acest fenomen va afecta mai mult de jumătate din cetățenii europeni până în anul 2030. În unele țări, procentul ar putea ajunge la 90%.
Printre statele membre ale UE pentru care sunt disponibile date, cele mai mici ponderi ale obezității în 2014 în rândul populației cu vârsta de 18 ani și peste s-au înregistrat în România (9,4%) și Italia (10,7%), înainte de Olanda (13,3%), Belgia și Suedia (ambele 14,0%). La polul opus al scalei, obezitatea a afectat mai mult de 1 din 4 dintre adulții din Malta (26,0%), și aproximativ 1 din 5, în Letonia (21,3%), Ungaria (21,2%), Estonia (20,4%) și Regatul Unit (20,1%).
,,Povara îmbolnăvirilor este mai mare cu aproximativ 20 – 40% în România decât în țările din vestul Europei, cu aproximativ 10% mai mare decât în Polonia și cu aproximativ 15% mai mică decât în Bulgaria. Cauzele importante de îmbolnăviri sunt mai mari în România decât în țările din vestul Europei şi se datorează excesului de greutate cu un impact negativ dovedit și anume boala cardiacă ischemică, accidentul vascular cerebral, boala hipertensivă car­- diacă“, susţine Cătană.
La nivelul judeţului Arad, din evidenţele medicilor de familie, în anul 2016 s-au înregistrat un număr de 797 cazuri noi cu obezitate, în evidență fiind un număr total de 13.383 persoane; în trimestrul I al anului 2017 au fost înregistrate 56 cazuri noi cu obe­- zitate, prevalența a fost de 13.402 cazuri.
Prin activităţile derulate în unitățile de învățământ dorim să conştientizăm populaţia tânără privind riscurile obezităţii şi responsabilitatea pe care o au ei înşişi în menţinerea sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.