virozeCabinetele medicilor de familie şi spitalele sunt neîncăpătoare în această perioadă din cauza valului de îmbolnăviri. Sute de arădeni au ajuns la spital, în decursul unei singure săptămâni, toţi căzând pradă răcelilor. „În perioada 19-25 ianuarie s-au raportat 1.480 de infecţii acute ale căilor respiratorii, grupa cea mai afectată de vârstă fiind cuprinsă între 15 şi 49 de ani, cu 479 de cazuri. Au fost şi 54 de internări, copiii cei mai afectaţi fiind sugarii, în număr de 20 şi copiii între doi şi patru ani, de asemenea în număr de 20. S-au mai raportat 501 de pneumonii, grupa de vârstă cea mai afectată fiind între 15 şi 49 de ani cu 144 de cazuri. A fost nevoie de internarea a 73 de bolnavi, sugarii fiind şi în acest caz cei mai afectaţi, în număr de 21. Trebuie spus că numărul îmbolnăvirilor a crescut alarmant, probabil ne aflăm în vârful perioadei de infectări. Atât infecţiile acute ale căilor respiratorii, cât mai ales pneumoniile au crescut cu peste şase sute de cazuri faţă de săptămâna trecută“, ne-a declarata dr. Loredana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
De asemenea, trebuie menţionat faptul că numărul răcelilor este cu mult mai mare decât cel raportat, multă lume preferând să urmeze tratamentul la domiciliu.
Recomandări
Evitaţi contactele infectante cu persoanele bolnave. Evitati aglomerările umane. Nu socializaţi dacă sunteţi bolnav. Cele mai fragile persoane sunt gravidele, sugarii, vârstnicii şi persoanele cu boli cronice, nu le îmbolnăviţi.
Spălaţi-vă pe mâini ori de câte ori este nevoie şi aveţi posibilitatea, fiţi un exemplu pentru  copii; aceştia trebuie deprinşi cu noţiuni elementare de  igienă în prevenirea îmbolnăvirilor.
Curăţaţi vesela şi tacâmurile tot timpul  şi dezinfectaţi-le insistent dacă unul dintre membrii familiei este bolnav. Spălaţi jucăriile copiilor după ce au fost folosite, înainte de a fi oferite altora.
Folosiţi şerveţele de hârtie pentru a vă acoperi gura şi nasul când tuşiţi sau strănutaţi, aruncaţi-le imediat după folosire şi spălaţi-vă pe mîini.
Dormiţi bine şi mâncaţi sănătos (fructe proaspete şi legume, cereale şi cantităţi mici de carne slabă).
Beţi cât mai multe lichide, pentru a vă hidrata suficient. Apa, sucurile naturale, ceaiurile calde ,  lămâile, mierea şi supele calde de pui sunt de preferat.
Evitaţi alcoolul, cofeina şi renunţaţi la fumat.
Purtaţi îmbrăcăminte adecvată temperaturilor ambientale. Incălţămintea să vă păstreze picioarele uscate şi calde.
Staţi acasă şi odihniţi-vă dacă aveţi febră, vă curge nasul sau tuşiţi. Purtaţi o mască pentru  nas şi gură dacă locuiţi sau munciţi alături de persoane cu boli cronice sau cu o imunitate scăzută.
Păstraţi-vă camera caldă, dar nu o supraîncălziţi. Dacă aerul este uscat, folosiţi un vaporizator pentru a vă reduce congestia nazală şi a vă atenua tusea.
Antibioticele nu ajută în viroze sau gripe. Ele se folosesc numai dacă acestea se complică  cu  infecţii bacteriene şi numai la recomandarea medicului.

Recomandările redacției