Aproape jumătate dintre români oferă bani în loc de cadouri

0
593

Doi din cinci români preferă să participe cu bani la un cadou mai consistent, cumpărat de un grup mai mare de persoane atunci când dăruiesc un cadou. Un procent de aproape 20% spun că sunt deschişi la o astfel de posibilitate, arată un sondaj desfăşurat de platforma online GiftShare, care menţionează că peste 7% din respondenţi nu îşi amintesc de evenimentele speciale ale celor dragi. „Lipsa unui buget sufici­ent pentru cadoul pe care şi-ar dori să-l cumpere, lipsa de inspiraţie în alegerea cadoului potrivit sau lipsa de timp pentru a merge la cumpărături sunt principalele motive pentru care respondenţii întâmpină dificultăţi în achiziţia unui cadou”, arată studiul.
Astfel, 56,5% dintre respondenţi au spus că nu au întotdeauna bugetul pe care şi-ar dori să-l poată aloca pentru cadou, iar aproape 37% susţin şi că nu se pricep să aleagă un cadou pentru persoana sărbătorită. Totodată, când vine vorba despre dificultăţi în alegerea darurilor, 21% spun că nu au destul timp să meargă la cumpărături şi 18,6% susţin şi că nu le face plăcere să alerge după cadouri, iar peste 7% nu îşi amintesc de evenimentele speciale ale celor dragi.
Pentru un singur cadou pe care au în plan să îl dăruiască unui membru al familiei sau unui prieten la o ocazie specială, 43% dintre respondenţi cheltuiesc între 100 şi 250 de lei, 36% între 50 şi 100 de lei, iar aproximativ 7% mai puţin de 50 de lei. Cu toate acestea, peste jumătate dintre respondenţi (51,6%) recunosc că pentru cadourile destinate colegilor sau cunoştinţelor mai îndepărtate, bugetul de cadou scade la jumătate sau chiar mai puţin, în timp ce alţi 22% cheltuie cu 25% mai puţin în astfel de cazuri.
Dacă ar dispune de mai mulţi bani, şase din zece respondenţi se arată însă dispuşi să ofere cadouri mai consistente, mai arată datele sondajului GiftShare.
Cei mai mulţi dintre respon­denţi (60,4%) cumpără până la trei cadouri în fiecare lună pentru persoane apropiate, iar alţi apro­ximativ 9% dăruiesc mai mult de trei cadouri, restul declarând că nu prea fac cadouri. „Alegerea şi cumpărarea acestor cadouri pre­supune timp, iar foarte pu­ţini declară că reuşesc să le cumpere pe toate într-o singură sesiune de cumpărături. Din contră, opt din zece res­pondenţi spun că aleg un singur cadou într-o sesiune de cumpărături care poate dura până la două ore, în timp ce aproape 15% dintre respondenţi spun că au nevoie de mai mult de două ore pentru a găsi cadoul potrivit”, spun reprezentanţii platformei.
Unul din doi români cumpără cel mai adesea cadourile din mall-uri, 24% fac cumpărăturile pentru cadouri din magazinele online, iar 20,4% – din magazinele stradale sau din cele la care ajung uşor.
Ocaziile speciale pentru care românii cumpără cele mai multe cadouri într-un an ţin de zilele de naştere (91% dintre respondenţi), Crăciun (70,7%), aniversările copiilor (46%), Paşte (38%), botez (24,4%), nuntă (circa 24%). Aproape 15% dintre respondenţi spun că dăruiesc de obicei fără niciun motiv. Când aleg un ca­ou, cei mai mulţi români (53%) merg pe intuiţie, alegând unul care cred că i-ar face plăcere persoanei căreia îl vor dărui. Doar 19% dintre români merge la ţintă, după ce află de la persoana sărbătorită sau de la cineva apropiat exact ce îşi doreşte sau are nevoie.
Circa 14% optează pentru un cadou practic, chiar dacă nu au siguranţa că va fi util celui care îl va primi. Pe lângă ei, unii preferă să dăruiască o sumă de bani ce poate fi folosită oricum (7,6%), să cumpere ce găsesc, cel mai impor­tant lucru fiind să se încadreze în bugetul stabilit (3,3%), ori să cum­pere un card cadou, ca cel care îl primeşte să îşi aleagă singur ce doreşte (3,1%), mai arată sondajul Giftshare.
Cele mai multe cadouri dăru­i­te se încadrează în categoria haine şi încălţăminte (21,3%), produse de beauty/înfrumuseţare (15,2%), bijuterii şi accesorii (13,6%), produse pentru casă (10,4%), cărţi (6,3%), cadouri haioase/amuzante (7,1%), electronice/gadget-uri (7,3%) sau vouchere cadou (10,9%). În medie, 34,3% consideră că pentru persoana iubită le este cel mai greu să găsească cadoul potrivit, 25,2% aleg cu dificultate darurile pentru prieteni, iar 19,2% pentru părinţi. În schimb, pentru copii şi viitoare mame găsesc cadourile potrivite mai uşor.
Sondajul a fost desfăşurat pe un eşantion format din 2.286 de respondenţi din mediul urban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.