Aproape o mie de viroze severe s-au înregistrat la Arad într-o singură săptămână

0
315

Schimbările dese de temperatură s-au lăsat cu victime, mii de arădeni fiind nevoiţi să treacă pragul cabinetelor medicale pentru a primi tratament împotriva virozelor respiratorii. Ca de obicei, cei mai afectaţi sunt copiii, însă virusul gripal nu i-a uitat nici pe adulţi.

Astfel, medicii epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad au înregistrat în numai o săptămână peste nouă sute de infecţii acute ale căilor respiratorii, multe dintre aceste cazuri având formă severă care au necesitat internare. Astfel, în săptămâna 1-7 februarie, medicii epidemiologi au înregistrat 904 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii, 94 dintre bolnavi necesitând internare. „Cele mai multe dintre persoanele internate au fost din rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani. La această grupă de vârstă s-au înregistrat nu mai puţin de 270 de cazuri. Dintre cei internaţi cei mai mulţi au fost din rândul bebeluşilor, cu 26 de internări. În ceea ce priveşte numărul pneumoniilor, acesta a fost unul destul de ridicat, 295. Au fost internaţi 40 de bolnavi, cei mai afectaţi fiind copiii între doi şi patru ani, cu 14 cazuri“, ne-a declarat dr. Mihaela Cîtu, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

Mulţi bolnavi preferă să se trateze pe cont propriu

Medicii epidemiologi atrag atenţia că numărul îmbolnăvirilor este în creştere, iar numărul celor înregistraţi în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică nu este concludent. Foarte mulţi bolnavi preferă să urmeze un tratament pe cont propriu fără să mai apeleze la medic.

Direcţia de Sănătate Publică a solicitat, anul trecut, Ministerului Sănătăţii un număr de 32.000 de doze de vaccin antigripal. Din totalul dozelor cerute nu au ajuns însă decât câteva mii.

Grupele considerate la risc şi pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală  sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni-64 ani cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, infecţie HIV; gravidele; medicii, cadrele sanitare şi personal auxiliar din spitale, ambulatorii, inclusiv salariaţii din instituţiile de ocrotire a copiilor şi bătrânilor, din unităţile de bolnavi cronici, care vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; adulţii şi copiii rezidenţi în instituţiile de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngijiri la domiciliu persoanelor cu risc înalt, precum şi toate persoanele peste 65 ani.

Din fericire, până în acest moment nu a fost înregistrat nici un caz de gripă în judeţul Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.