Aproape o sută de persoane sunt audiate la Arad, într-o mega-acțiune a DIICOT de destructurare a mafiei țigărilor. Ar putea avea legătură cu cazul Crișan

0
1470

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Direcției de Investigare a Criminalității Economice efectuează un număr de 157 de percheziții domiciliare, pe raza municipiului Arad și a altor opt județe, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă și spălare de bani.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2017, pe raza municipiului Arad a fost constituit un grup infracțional organizat, format din aproximativ 100 de persoane, cu componentă transfrontalieră, care, profitând de diferența semnificativă a prețului de piață a țigaretelor provenite din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia, față de prețul celor din spațiul Uniunii Europene, a achiziționat cantități importante de țigarete pe care le-au introdus în ţară, prin sustragere de la controlul vamal și comercializarea lor în România și alte țări din vest-europene, aducând astfel prejudicii bugetului consolidat al statului și obținând sume impresionante de bani.
Țigările achiziţionate din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia erau încărcate în autotrenuri aparţinând unor societăţi de transport controlate de segmentul extern al grupării – cetăţeni sârbi, ucraineni, moldoveni, fiind disimulate în alte categorii de mărfuri (panouri de lemn, paste făinoase, etc.) sau în autotrenuri declarate goale la intrarea în România. După introducerea acestora în ţară, erau transportate către depozite intermediare (identificate de liderii grupării), unde erau descărcate de către membrii grupării.
O parte din marfă se comercializa pe teritoriul României, iar o altă parte, era disimulată în alte categorii de mărfuri (în principal piese şi subansamble auto) și, ulterior, era transportată şi comercializată în Marea Britanie, Germania, Franța sau Italia, până în prezent, autoritățile engleze reușind să captureze țigarete pentru care valoarea totală a taxelor neachitate a fost calculată la aproximativ 10 milioane de lire sterline.
La sediul DIICOT – Structura Centrală și la sediul IPJ Arad, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 90 de persoane.
Documentarea activității infracționale a fost realizată în colaborare cu autoritățile judiciare din Marea Britanie(HMRC), din Ungaria(NTCA), din Franța și Germania, precum și cu sprijinul Direcției Generale a Vămilor – Direcția Supraveghere și Control Vamal și Direcția Regională a Vămilor Timișoara.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale, Biroul Operațiuni Speciale Cluj, Biroul Operațiuni Speciale Timișoara și Biroul Operațiuni Speciale Oradea.
De asemenea, la percheziții sunt angrenate efective ale Inspectoratului General de Aviație al MAI, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București, Ploiești, Pitești, Craiova, Brașov, Alba Iulia, Oradea, Cluj-Napoca și SCCO Gorj și Caraș-Severin.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

UPDATE: Potrivit unor surse, patronul firmei Mambo, care are camioane de transport, ar fi fost ridicat de polițiști.

Perchezițiile i-ar viza pe Cosmin Mladin și Alin Iovănuț. Cosmin Mladin nu a fost de găsit la momentul descinderilor, însă mașina sa de lux ar fi fost dusă la sediul IPJ Arad. 

Cosmin Mladin, presupusul lider al traficului de ţigări din Arad, ar fi plecat de acasă cu un Ferrari, în această dimineaţă, cu două ore înainte de percheziţiile din Arad. potrivit antena3.ro. Mladin ar fi luat cu el mai multe pungi negre şi a plecat de acasă cu un Ferrari, în jurul orei 04.00. 

UPDATE 2: Chestorul Benone Mihai Matei, șeful Poliției Române, este prezent la Arad pentru a supraveghea ancheta. Nume importante din mediile de afaceri din municipiul Arad, orașul Pecica și altele au fost deja duse la audieri. La Pecica, s-ar fi efectuat descinderi la patronul unei brutării renumite pentru Pita de Pecica și la un alt om de afaceri, a cărui firmă deține o balastieră.

Polițiștii din Arad nu ar fi participat la operațiuni, semn că aceștia sunt de neîncredere.

Numele lui  Mladin a apărut şi în cadrul anchetei cu privire la asasinatul lui Ioan Crişan, omul de afaceri din Arad care a murit după ce o bombă plasată în maşina sa a explodat, potrivit b1tv.ro.

Turnători în Poliție

Faptul că Mladin a plecat de la domiciliu cu aproximativ două ore înainte de descinderi arată că acesta are încă relații, inclusiv în Poliție. Mladin a mai fost anunțat cu privire la percheziții și în anul 2019, când informația s-a scurs din nou, nefiind găsite urme de țigări de contrabandă la el acasă. Toate celelalte percheziții au eșuat din cauza turnătorilor.

De această dată însă, IGPR a preluat frâiele perchezițiilor, anunțând că, încă din 2017, la nivelul municipiului Arad a fost constituit un grup infracțional organizat. Cine a turnat de această dată?

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.