amanare nadas amanare nadas primaAproape o sută de localnici din  Nadăș au mers, ieri, la Tribunal, acolo unde se judeca cererea lor de revizuire a sentinței prin care o familie a fost împroprietărită cu un sat întreg. Oameni așteptau cu sufletul la gură o sentință dată de judecători. Însă, cum completul de judecată care a preluat cazul după vacanța judecătoarească este unul nou, cazul a fost amânat. Următorul termen a fost stabilit pe data de 12 septembrie.
De ani de zile, oamenii umblă prin instanțe ca să-și caute dreptatea. S-au trezit peste noapte că pămânul și pădurile moștenite din tată în fiu nu le mai aparțin. Sătenii, cei mai mulți oameni în vârstă, spun că se simt în satul lor ca niște iobagi, dar că vor lupta pentru drepturile lor până la moarte. Amin­tim că avocatul sătenilor a depus la dosar documente noi, primite chiar de la urmașii celui care a deținut mare parte din terenul satului.  Cu aceste documente, sătenii speră să îi convingă pe judecători să anuleze dreptul de proprietate al familiei Colțeu. Aceasta a fost împroprietărită cu 8.200 de hectare, mai exact toată suprafața sa­tului. Și asta dupa ce au luat în întreținere o bătrânică, una dintre nepoatele fosului latifundiar din zona Nadăș. „Astăzi avem o amânare pentru comunicarea unor documente procedural înmânate de părți, urmând ca joia viitoare să fie partea finală a revizuirii. Sperăm să se anuleze sentința prin care s-au re­trocedat peste 8.000 de hectare familiei Colțeu și suprafața respectivă să ajungă la Statul Român, respectiv la săteni”, a declarat Stelian Lupu, avocatul localnicilor.
Oamenii spun că le este teamă să nu piardă procesul: „Ne este frică de Justiția din România. La câte procese am pierdut ne este frică să nu se întâmple la fel”, susţin aceştia.
Ieri,  sătenii s-au trezit cu noaptea în cap ca să ajungă la proces. Mulți au peste 80 de ani și au venit la oraș, sprijiniți în toiag. Nimic nu i-a oprit ca să meargă să își apere pământurile, pentru care strămoșii lor au murit în războaie.
(C.U.)

Recomandările redacției